HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.09.17. 19:46 Elpet

Technikai részletek

 Miután olyan kellemesen elidőztünk `80-as évekbeli emlékeinken, szükséges némi technikai kitérő. Serdülőkorunk nélkülözhetetlen kellékeiről van szó. Legendák ezek. Igen, valóban, az Orion HS 280-as hangfalról van szó, amely a hazai ipar kiváló termékeként méltán vált ifjúkorunk egyik megkerülhetetlen használati tárgyává. Mit használati tárgyává, intézményévé! Kisebb alkalmi diszkókban, iskolai bulikon ugyanolyan jól teljesített, mint otthon vagy osztálykiránduláson. Háromutas hangszórórendszer, széles frekvenciaátviteli sáv! Világszínvonal volt elérhető áron - és főként meg lehetett vásárolni. Ez akkoriban egyáltalán nem volt természetes, hiszen az üzletben nem azt vettünk, amit szerettünk volna, hanem azt, ami volt.

 

 

És egy másik jelentős technikai vívmány, ami meghatározó jelentőséggel bírt, nos?

Igen, igen, természetesen.

A Pioneer CT 506-os kazettás deckről van szó, amely iskolai hangstúdiókban és házibulikon egyformán kiválóan teljesített, és ha kellett, az ember a hóna alá vágta, és elment a haverjához a legújabb zenéket átvenni. FeCr kazettával kiváló hangminőséget adott, finoman, könnyedén és biztosan működő mechanikus billentyűi a technika új dimenzióiba adtak bepillantást. Az első kazettás szerkezet volt, amelynek kazettakiadása lágyan fékezett módon működött, a megvilágított csatornánkénti műszerek meghitt sötétben is megbízhatóan mozogtak a zene ütemére - ismét  ablak  nyílt egy másik világra.

De ha már itt tartunk, hallgassunk egy kis zenét.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr781389137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2009.09.20. 14:06:35

Sosem felejtem ez azt a pillanatot, amikor nyolcvanegyben a bátyám hazacsempészett (igen, csempészni kellett, mert különben büntetővámot kellett volna rá fizetni) egy Akai deck-et. Felrakta a zongorára, bekötötte az erősítőt, és soha nem hallott tisztasággal szólalt meg a dekadens nyugat Elvis Presley és a Beatles hangján, króm, sőt metál kazettákról.

Tudja még valaki, mi az a króm kazetta?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.20. 20:34:46

Az AKAI elég elérhető árú és jó minőségű kazettás futóműveket gyártott, a Videoton HIFI-toronyban is AKAI deck volt. Egészen jó hangzásokat lehetett akkoriban produkálni, míg a digitális technika el nem söpörte az analóg hangrögzítést. Mindegy, majd öregkorunkra kitaláljuk, hogy mégis az volt az igazi, veszünk méregdrágán felújított kazettás deckeket meg CrO2 kazettát, és Dolby Noise Reduction rendszerrel éljük a magunk kis világát.
És elektroncsöves végfokozatokat használunk majd.

Téglagyári Megálló 2009.09.21. 09:37:25

@Elpet:

Az elektroncsöves erősítőket bizony ma is használják az audiofilek.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.21. 09:49:51

és vinyl (nem bakelit!) lemezeket hallgatnak vele.
merthogy CSAK az az igazi. ill. majdnem igazi.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.21. 17:40:31

@Téglagyári Megálló: "Tudja még valaki, mi az a króm kazetta? "

Persze hogy tudom! 1987-ben, Stockholmban egy valagnyi króm kazettára nyomtam át bakelitről a vendéglátóinknál fellelhető Elvis, Rolling Stones és Clash lemezeket.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.15. 14:50:24

Hehe, tavaly ajándékoztam el a sokszorosan kiszolgált Orion HS-400 hangfalaimat.

(Külön cikket érne az akkusztikailag zártra tervezett Orionok bass-reflexxé váltásának fortélya)

Tape deck témában (sőt lemezjátszónál is) maradtam a Sony-nál, mely papíron sose volt a legjobb, de cserébe modelljeiken a NYÁK tele van csavarhúzóval állítható potméterekkel. Akár gyárilag, akár az idővel állítódik el a lemez/szalagsebesség, hangszín, kimeneti jel stb., simán újra lehet hangolni szakszervíz nélkül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.22. 06:24:49

@Elpet:

bbjnick.blog.hu/2008/02/04/az_egyetlen_jo_dolog_a_kadar_korban

NAD 5120 ;-)

És:

Hallgatom ezt a Yazoo-t. Nem is olyan rossz, nem is olyan rossz, mondom magamnak, aztán eszembe jutott ez:

www.youtube.com/watch?v=e5MOC-cbm6g

No, erre fogj egy nagytercet!:-D

A fene se gondolta, hogy a nyolcvanas évek angol szintipoposai régi LGT lemezeket hallgattak:-D Márpedig...

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.22. 20:48:58

@bbjnick:

Az elfelejtett szó talán az egyik legjobb LGT szám, a gitárszólóját nagyon szeretem.

Az LGT számomra egy életérzést mutat, úgy, ahogy a `80-as évek Új Hulláma is. Az utóbbi az én korosztályom útkeresésének szimbóluma, az LGT a korban előttem járó értelmiségi generációé. Érdekes volt ez utóbbi helyzete, nem állt szemben a kádári rezsimmel, de mellette sem. Valamiféle különállást, mégpedig elég hideg különállást mutatott a praktikus és kényszerű együttműködés mellett. Az LGT a saját világot kereső, ám a körülményekhez képest befutott kádárkori értelmiség zenekara. Cseh Tamás - Bereményi Géza az akkori viszonyokat fájdalmasabban vagy tragikusabban megélő értelmiségiek hangja.
süti beállítások módosítása