HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.09.23. 22:17 Elpet

Magnetofonok

Nem kívánok valamiféle audiotechnikai szakblogot indítani, a hozzáértésem nagyon hiányzik hozzá. Nem lehet azonban megfeledkeznem azokról az eszközökről, melyek ifjúkorunk mindennapjainak fontos kellékei voltak, s itt az alkalom, hogy megmutassuk őket magunknak újra és az utókor számára üzenetül hagyjuk: ezeken a magnókon hallgattuk a zenét, miközben a plafon repedéseit bámulva a csajokról ábrándoztunk, vagy meséltük egymásnak félig-meddig igaz, félig-meddig kitalált, de azért mindig túlszínezett, velük kapcsolatos történeteinket.

Téglagyári uram említette az AKAI deckeket, nos volt velük dolgom. Az egyik osztálytársamnak ilyen volt, és rengeteget jártam hozzá zenét fölvenni. Külön említést érdemel kezelőbillentyűzete, mely rendkívül finom kialakítású elemekből állt, ezek megnyomása alig igényelt erőt. Finom mechanikus működésük nem cáfolt rá kecses megjelenésükre.



Ha valaki igazán dájhárd gyerek volt, annak ugyanez fluoreszkáló fényszalagos kivezérlésmérő műszerrel állt rendelkezésére. Lüktetés, álomvilág!



És ráadásul egy kép azoknak, akik szeretik a szép műszaki alkotásokat. Az igazán komoly zenehallgatók nem elégedtek meg a kazettás deckek 4,75 cm/s - os szalagsebessége és a keskeny szalag által nyújtott hangminőséggel. Aki igazán jót akart, az orsós decket hallgatott, melynek Magyarországon is fellelhető típusa volt az AKAI GX 4000 D. Lenyűgözően szépséges, akár Mészáros Antónia leengedett hajjal. Íme hát jutalmul olvasóimnak.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr1001403049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.09.26. 23:38:18

Eh, mókás... nálam egy sony TCK 300 porosodik tökéletes állapotban... az mp3 és cd pörkölősdi legyilkolta a mágnes műfajt, pedig kb 1998-ig még efféle jó cuccos kellett a "CD-hez hű" másolatokhoz, drága króm kazettákkal stb... manapság kedvenc bakelitek kímélése végett készítek magnófelvételt. Ráfér általában az egész lemez egy 90-es kazetta egyik oldalára és megmarad a serc-patt analóg fíling. A számtek és a házimozi kivégezte a Hi-Fi hobbit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.27. 18:57:20

@Herr SturmLiberator:

Hohó, mi küzdelem volt régen egy jó zene megszerzése! Egyrészt nem lehetett hozzáférni, itthon semmit nem lehetett kapni jóformán. Másrészt ott volt a harc az analóg hangrögzítés (és persze mindenféle analóg technika) alapvető és eredendő nehézségével, a zajjal, ami minden másolásnál erősödött. Mára minden egyszerű lett, bármihez hozzá lehet jutni, ezzel viszont eltűnt az a varázs, amit egy régóta kutatott felvétel megszerzése jelentett.
Amúgy majd csak kitaláljuk, hogy mégis az analóg technika az igazi, és akkor újra költhetünk borzalmas pénzeket lemezjátszóra, erősítőre, deckre.
Újabban látok megint fekete lemezeket árulni. Olyan furcsa a nagy, színes papírtok most, hogy megszoktam a CD méretet.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.09.27. 23:06:06

@Elpet: jaja, a budai Saturn-ban egész jó lemez részleg van. Manapság a letöltősdi miatt megint hangsúlyos kezd lenni a bazi-nagy csomagolású limited edition 120 grammos bakelit, sokszor mellé rakott cd-vel.

A legszebb persze amikor másoláskor az ember megpróbálja kihozni a legjobb, még nem torzító hangszíntet (tesztfelvételek, kalibrálgatás, bias-al pepecselés)... na meg a magnódeck fejeit alkoholos vattapálcával pucolni, időnként lemágnesezni.

A nyavalyás iPod meg csak megnyomom és szól, kész átverés :)

Téglagyári Megálló 2009.09.29. 21:19:01

Igen, Elpet Uram, az első képen látható AKAI CSM01A leledzett a zongoránkon azon a huszonnyolc évvel ezelőtti estén. Könny szökött a szemembe a láttán. Vén fasz vagyok már, csak a nosztalgia maradt nekem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.29. 22:34:32

@Téglagyári Megálló:

Annyira szerettem a billentyűit, micsoda finom mechanikai kialakítás!
Nem, szerintem ez még nem az az időszak, amikor az emlékekből élünk, még nekem sem. De azért valóban jól esik, amikor szembejönnek az ilyen régi tárgyak, és megidézik az egykori hangulatokat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.29. 22:39:31

@Herr SturmLiberator:

Annak van becse igazán, amiért küzdeni kell. Az analóg hangtechnikához érteni kellett. És azt sem tudom elmondani, csak utalni rá, milyen varázsa volt, amikor megszereztünk egy felvételt, amire régen fájt a fogunk, ráadásul élvezhető minőségben! Ma már szinte azonnal elérhető bármi. Ez egy darabig mámorító, de valahol elvesztjük vele az egyediség és kivételes pillanatok ünnepét.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.01. 11:24:55

@Elpet:

Yep. A dolognak arról a vonzatáról nem is beszélve, hogy a nyóóócvanas években gyártott készülékek ugyan drágábbak voltak (kb. 500-800 dájcsmárka csak egy tape deck), ellenben volt bennük anyag, minőség, tartósság, igényesség.

Ma is inkább fizetnék 2-3x többet egy hifi komponensért, ha az cserébe aztán olyan jó is lenne. Ezektől a mai egybeolvasztott, romlás előtt fogyasztandó és dobható rendszerektől nem vagyok elragadtatva.

Amúgy a hordozható magnó témában volt a SHARP cégnek egy kuriózuma, dupla kazettás magnó egymás mögötti deck elrendezéssel...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.01. 22:24:30

@Herr SturmLiberator:

Az igazi HIFI szeparált komponensekből áll, még az előerősítő is külön a jobb holmiknál, külön doboz, saját árnyékolás, kisebb zaj. Ma a hangminőséggel nem törődik senki, a fülbedugható szivacsakapszula `fejhallgató` (?hm) idejében miről is beszélünk? Ez kérem a gyorsétterem és a kockásabroszos kisvendéglők párhuzama. Ha tehetem, fehér szalvétát kötök a nyakamba, kiütögetem a velőt a csontból, rákenem a pirítósra, megszórom mozsárban frissen tört borssal, és nézem a platánok hulló leveleit az ablakon át, míg megeszem. Ugyanilyen az analóg HIFI is, más világ, a minőség elkötelezetteinek való. Majd idősebb korunkban újra rászánjuk az időt és a pénzt.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.10.12. 22:25:40

Akár én is lehettem volna az, akihez átjársz másolni, mert a legelső képen lévő AKAI nekem is megvolt, de utána AKI cs-f12-re váltottam, ami a mai napig működőképes.

Jó volt nagyon látni ezeket a gépeket újra. Hányas vagy? Vagy másképpen: hányban érettségiztél?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.10.12. 22:31:23

Jaaaa, és ilyen deckem is volt:
retropages.uw.hu/Gepek/Magno/Sanyo_RD4028UM.JPG

Egy darabig én is kepesztettem a HS280-ra, de aztán egy Preludium B31-nél kötöttem ki. Épp most lesz akciózás vele, elrehült és porlik a gumija. Állítólag képesek újragumizni, és csak pár ezerért.

Üdv.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.12. 22:51:34

@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: 1966-os, és `84-ben. Nagy idők voltak, azt elmondhatjuk. A mi korosztályunk nem akármilyen útravalóval indult. Még láthattuk a kádári világ utolsó évtizedét úgy, hogy már a világra eszméltünk, fiatal felnőttként éltük át a rendszerváltást. Mondjuk nem ettől vagyunk boldogok.

A Sanyo decket csak látásból ismertem, a front-deckek sokkal elterjedtebbek voltak, mint HIFI-torony komponensek. Népiesen sanyónak kellett mondani fonetice.

Újra eljön még a zenemásolások ideje! Ha megöregszünk, muszáj lesz megint összeszedni egy analóg HIFI-t, aztán mekkora érték lesz egy jó feketelemez-felvétel! A régi zenékről úgyis csajok jutnak az eszünkbe, majd rendezgetjük az emlékeket.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.10.13. 23:19:15

90-ben vettem ezt a tunert, Videoton RT 7300 S, és a mai napig használom.

hardverapro.hu/dl/uad/2009-07/804757pic.jpg

Igazi Hi-Fi tuner, kiváló érzékenységgel, és szabályozható fülhallgató- és vonalkimenetel. (Van mellettt egy Onkyo is, de ettől mégsem tudtam megválni, mert szvsz ez volt az első magyar nyugati színvonalú (dizájn is számít) tuner.

Üdv.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.14. 21:11:41

@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

Szép holmi. Engem mindig meglep, hogy ezen darabok formatervezése milyen időtálló. A Pioneer CT-506-os deckel kapcsolatosan fejtegettem ezt a kérdést. Letisztult vonalak és funkcionalitás. Amúgy is örök darabok, hiszen egy elektronikában nem nagyon van mi tönkremenjen. Tápegység kondenzátorok esetleg (cserélhető), vagy potméterek, de utóbbi ezen a tuneren nincs is, ha jól látom. Használd egészséggel, ki fog szolgálni még egy jó darabig szerintem.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.14. 22:31:47

OFF: idehaza képtelenség rendes lemezjátszó tűt kapni, de neten keresztül találtam egy New Jersey illetőségű hifi boltocskát, ahonnan 1 hét alatt megjött alles zusammen 3500 pengőért az áhított príma eredeti...
süti beállítások módosítása