HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2010.02.18. 22:50 Elpet

Piac a város szélén

Az előző bejegyzéshez kapcsolódó diskurzusban felmerült az élemiszer-ellátás kis körökben való megoldásának lehetősége. Alapvető szemléleti kérdést kezdhetünk feszegetni ennek ürügyén: nagy ellátórendszerekben gondolkoduk-e, vagy a hálózatszerű, diffúz kapcsolatok működésére alapozzuk bizonyos feladatok megoldását?

Valamiféle idejétmúlt modernitás iránti rajongás él a közgondolkodásban, amely a hatékonyságot kizárólag nagy rendszerek sajátosságaként tudja elképzelni, illetve a hatékonyságnak mindenek fölött való jelentőséget tulajdonít. Ugyanakkor látjuk, hogy épp a legfejlettebb technika és technológia teszi lehetővé a diffúz rendszerek működését, elég ha csak az intenetre vagy az elektromos energia-hálózatokra gondolunk. Ez utóbbi fejlesztésében talán a legfontosabb jövőbeni irány, hogy a kis fogyasztó egységek alternatív energiatermelőként is fellépnek, így a hálózatszerű működés egyre kisebb mértékben függ csupán a nagy erőművektől, így sebezhetősége csökken.

Az élemiszer-ellátásban még mindig nagy erővel műkodik a nagy, központosított hálózat modellje. A hiper óriási mennyiségben, alacsony áron vásárol, a nagy hálózat költségei óriási árumennyiségen oszlanak meg, így a tömegszínvonalú tömegtermékek roppant olcsó áraival a közellátás tömeges feladatait könnyen el tudja látni. Könnyen láthatóak viszont a problémák is, amelyek  a hiperek működésével együtt járnak:

  • Beszerzés, raktározás, kiszállítás, értékesítés - ez a központosított hálózat működési folyamata. Az élelmiszerből logisztikailag kezelhető cikket kell formálni, ami alapvetően ellentmond az élelmiszerek egy része alapvonásainak. ( Romlékonyság, egységcsomagolás által romló minőségi paraméterek )
  • A beszállítók számára egyébként fontos, nagy tételű rendelés még a nagyüzemi termelők számára is roppant nyomott árakat eredményez. A kereskedelmi árrésből származó profit a térségből kikerülve más összefüggések részévé válik, ily módon csökkentheti a vidék gazdasági potenciálját, önnfenntartó képességét. Amennyiben a diffúz, részben önfenntartó rendszerek biztonságát előnynek tartjuk, nem vehetjük könnyedén ezt a problémát.

Kidolgozhatóak alternatív logisztikai rendszerek, melyek az informatika jelen fejlettsége mellett roppant ötletes megoldásokkal segíthetik termelő és fogyasztó egymásra találását. Én azonban egy konzervatív megoldást vázolnék, mintegy kísérletet téve arra, hogy néhány javaslattal járuljak hozzá egy, korunk körülményeihez  jobban illeszkedő megoldás kidolgozásához.

A városhoz kapcsolódó falvak együttese által alkotott kistérség élelmiszerellátásának sokáig legfontosabb intézménye volt a piac.  A piac szerepe napjainkra megváltozott. Ennek részint városépítészeti, részint életmódbeli okai vannak.

  • A városépítészeti ok egyszerűen érthető. A régi város központjában jött létre a piac.  A város terjeszkedett, a piac mérete körülhatárolt maradt, ily módon az ellátásban betöltött szerepe arányaiban lecsökkent.
  • Ezzel összefügg az egyik életmódbeli ok. Az emberek autóval járnak bevásárolni, a város központjában levő piac mellett nem lehet parkolni.
  • Nem járunk minden reggel piacra, szombaton akár egy hétre be kell vásároljunk. Ekkora mennyiséget garabolyban, szatyorban végighurcolni a piacon, utána gyalog vagy tömegközlekedéssel hazavinni - bizony gyötrelmes feladat. A ma városi embere ritkán vállalkozik ilyen kalandokra.

Könnyen következik hát a megoldás: minden város építsen piacot magának. A város szélén, ahol a hiperek is tanyáznak. Nyitott és esővédő tetős elárusító helyekkel, csarnokkal, aszfaltozva vagy betonozva, könnyen tisztán tarthatóan. Tekintse a város ezt nonprofit intézménynek, ahol a helyet kívánja biztosítani falu és város találkozásához. Az alapterület legyen a város méretéhez szabott, teret adva a későbbi bővítéshez. Legyen a piac mellett kellő számú hellyel ellátott, később még bővíthető parkoló. Az autóval nem rendelkezőknek buszjárat, kevés ülőhellyel, megkönnyítve a csomagokkal történő utazást. Legyen a hiperekhez hasonlóan kölcsönözhető bevásárlókocsi, a standok közt kellő hely, hogy a bevásárlás kényelmes lehessen.

Vevőnek és eladónak egyaránt tudnia kell, hogy a sikeres kistérségi piac feltétele az együttműködés. Vevőnek tisztában kell lennie vele, hogy rendszeres vásárlása a feltétele annak, hogy az eladóknak érdemes legyen áruikat a piacra hozni. Eladóknak pedig tudniuk kell, hogy a jó minőség, gazdag választék és versenyképes ár csalogatja a vevőket, nemcsak a patrióta öntudat. Ennek a két magatartásnak kell harmóniában találkoznia.

Mindenki, aki ismeri a friss zöldség és gyümölcs, a hagyományos pék, tejbolt, halasüzlet és hentes semmihez nem fogható varázsát, az tudja, hogy a piac nemcsak gazdasági, hanem minőségi kérdés. A vásárlás, mint személyes találkozás az emberi kapcsolatokban, a nem nagyipari méretekben termelt élelmiszer fogyasztása a kulináris kultúrában jelent rengeteget. Napjaink egyik magyar sorskérdése a minőség és igényesség, melyben oly fájdalmas hiányosságok mutatkoznak.

Reméljük, hogy a küszöbön álló, gyökeres  politikai változások utat nyitnak valami ilyesfajta, ilyen szemléletű kezdeményezéseknek. Reméljük, hogy az új, országos és helyi vezetők nemcsak a jogszabályi és technikai háttér megteremtésében, hanem a közösségi gondolkodás motivációinak élesztésében, a követendő utak kijelölésében, azok követésére szóval, tettekkel és jó példával való buzdításban is szerepet kívánnak majd vállalni.

 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr571771609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2010.02.20. 20:04:03

Azert a varoskozpontban levo piacnak is megvannak am a maga elonyei. Elsosorban, hogy gyalogosan is megkozelitheto, es nem kell elore megtervezni az utazast.

Ugyanis ha nagy bevasarlast tervez valaki, akkor hajlamos lesz vegyipari termekeket vagy gyarmatarut;) is beszerezni. Ezeket meg altalaban nem szokas piacon arulni.

A mereteknek a mai vilagban nem kellene gondot okoznia, mivel felfele lehet terjeszkedni. Hasonloan oldhato meg a parkolasi problema is melygarazzsal. Raadasul a belvarosi helyszin egyben presztizst is jelent.

(igaz nem ilyen fedett helyen, de Munsterben a mai napig a Dom teren tartjak a heti piacot helyi es holland zoldseg/gyumolcs/sajt es egyeb tejtermek/csemegearu/edesseg es kulonfele sutobodekkal... tobbnyire oriasi tomeg mellett)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.20. 21:53:58

@bz249:

A városközpontban levő piac a maga gyalogos megközelíthetőségével az igényes belvárosi polgárság minőségi bevásárlóhelye lehet, s mint ilyen, abszolút megőrzendő és támogatandó.
Javaslatom azt célozza, hogy a szélesítendő középrétegek számára adjunk alternatívát a hiperek mellett, a környékbeli termelőket abszolút protekcionista módon kereskedelmi előnyökhöz hozzásegítve.

bz249 2010.02.21. 10:44:10

@Elpet: viszont a hipernek óriási előnye, hogy fogpasztát, tornacipőt és DVD-játékost is árul, tehát átlagúriember könnyen arra a következtetésre juthat, hogyha a hétvégi családi program mindenképpen bevásárlás kell, hogy legyen, akkor azt fogjuk a legrövidebbre és menjük el abba a boltba ahol egy füst alatt a papírzsebkendőt is be lehet szerezni.

Valahogy ezzel az előnnyel kellene felvennie a versenyt a kistermelői piacnak és félek tőle, hogy a magasabb minőség ehhez nem lesz elég. Vagy pedig akkor a piacot egy bevásárlópark részeként kell kiépíteni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.21. 21:05:58

@bz249:

Ezer baja van még az általam vázolt piacnak egy hiperrel szemben. Fizethetek külön minden egyes árusnál, készpénzt kell használnom mindenütt, és így tovább. Egy ilyen lehetőség nem szorítaná ki a nagy áruházláncokat, csak épp lehetőséget adna egy alternatív megoldás működéséhez, és kiküszöbölné azt a versenyhátrányt, amit a piaci árusítás szenved az infrastrukturális háttér hiánya miatt. A minőség és az igényesség kérdése a választás lehetőségén is múlik, és én azt gondolom, hogy szükséges a Tesco, Cora, Metro, Auchan világánál szélesebb horizontba helyeznünk vásárlási és élelmiszer-fogyasztási szokásainkat. Nem beszélve a helyi ellátórendszer stratégiai biztonságot növelő tulajdonságáról.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.02.22. 22:13:17

@bz249: "...tehát átlagúriember könnyen arra a következtetésre juthat, hogyha a hétvégi családi program mindenképpen bevásárlás kell, hogy legyen, akkor azt fogjuk a legrövidebbre és menjük el abba a boltba ahol egy füst alatt a papírzsebkendőt is be lehet szerezni.

Valahogy ezzel az előnnyel kellene felvennie a versenyt a kistermelői piacnak és félek tőle, hogy a magasabb minőség ehhez nem lesz elég."

Nekem az a véleményem, hogy nem a hiperekkel kell felvenni a versenyt, hanem sokkal inkább alternatívát kell teremteni a hiperekkel szemben. Igaz, ez nagyrészt kulturális kérdés, amely nem megy egyik napról a másikra.
A hiper nevű tripre, valamint a családi programnak kinevezett hétvégi bevásárlásra hamar rászokott a magyar, viszont lejönni erről a szerről már jóval összetettebb feladat lesz.

Tapasztalatom szerint a szomszédos Ausztriában, de legfőképpen Itáliában a vasárnap nem vicc. A hiperek jelentős része nincs is nyitva, vagy ha mégis, akkor is konganak az ürességtől.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.23. 07:51:47

@Gasper:

Talán nem véletlen, hogy ilyen-olyan módon mindig az igényesség és a minőség kérdésére bukkanunk. Ebben pedig elsődlegesen fontos, hogy legyen lehetőség a választásra.
A vasárnapi szakrális kirándulás a fogyasztás templomaiban talán még mindig a hosszú hiánygazdálkodás utóhatása, ennek tömeges igénye idővel talán lecseng majd.

bz249 2010.02.23. 15:22:58

@Elpet: erdekes dolog ez, mert a nemetek (ahol utoljara 1947-ben lehetett hiany) is rohadtul szeretnek szombatonkent a foutcan korzozni, meg boltokban maszkalni, meg vedelni a sort a kiulokben.

A vasarnap az viszont vasarnap.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.02.23. 20:19:27

@Elpet: igazából én is ebben a lecsengésben bízom, habár nyilvánvalóan tenni is kell az ügy érdekében.
Példának okáért Budapest egykorvolt polgári kerületeit azzal bombázták szét végképp a Demszky-éra idején, hogy behozták a belvárosba a bevásárlóközpontokat. Ezzel aztán szépen elsorvadt a kiskereskedelem, kipurcantak a kávézók és presszók, valamint a gyakran a kommancs érát így-úgy, de túlélt klasszikus éttermek. A megnövekvő autóforgalomról nem is beszélve.

@bz249: szombatonként a főutcán korzózni, boltokba mászkálni és kiülni sört, snapszot, egyebeket inni, valamint társadalmi életet élni, teljességgel polgári foglalatosság. Ezzel szemben családilag elzúzni egy hiperbe és műanyagtányérokból, műanyagvillával abrakolni a vasárnapi gyorskaját, hát nem is tudom. A kettő azért mégsem ugyanaz. Egyébként az a gyanúm, hogy manapság sok gyerek már nem tudja, hogy mit jelent az, hogy nagymama főztje, de nagy valószínűséggel a vasárnapi terített asztal fogalma is kimarad a szocializációjából. Pedig a vasárnapi terített asztal nem egyszerűen a has ezeregyéjszakájáról szól.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.23. 22:46:59

A fogyasztó a ludas, noha ezt az életben nem vallaná be. Németországban és pláne a Svájcban nincsenek, avagy nagyon ritkák az Auchan/Tesco féle gigamarketek. Egyszerűen az az oka, hogy az átlag német vevőnek van annyi esze, hogy a sarki közért/discount talán mégis egyszerűbb, mint a forgalomban benzin pöfögve ki-be mászni holmi szupermarketekbe. Kevésbé vannak budapesti méretű piaccsarnokok, de nyílt zöldségespiacocska annál több, főleg, ha nyugatabbra megyünk.

És érdemes megnézni, hány Nagymagyarország matricás kocsi áll a Tesco és társai előtt. No igen, a gazdaságos sört az akciós plazmatévé előtt a decathlon melegítőben vedelve, a "TelaViv2" műsorát hazaárulózni persze kompenzál egyeseket.

Pedig az anyagias világunkban a patriotizmus itt kezdődik: vegyél saját árut. Igenis magadnak teszel jót vele, mert itt képződik profit utána, itt tart meg munkahelyet, itt teremt kínálatot.

Ha van kereslet. Ez az első lépés.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.23. 22:55:25

@Gasper:

A belvárosi bevásárlóközpont, hmmm... jó kérdés. A westend kinyírta a nagykörutat, bár milyen volt az, jó édes istenem: csupa lepattant butik, füstfoltos tapéta, koszos linóleumpadlók, bálázott import ruha. Üzlet előtt unottan cigiző körömtündér eladónő. Ez ment tíz évig, tíz év, amíg a szerzett pénzt a tulaj sokadik bömi helyett az üzlet szépítésére, terjeszkedésre fordíthatta volna... nem csoda, hogy a szintén kvázi butik rendszerű, de legalább rendes környezetet nyújtó plázákba tódult a jónép.

A butikokért nem kár, ámde sok belvárosi hangulatos kis mozinak tett be a multiplex.

És hála az égnek, jó része a plázáinknak - a tecsókkal ellentétben - magyar projekt volt (lásd westen: trigránit). És ezekben ha kifizetted a bérleti díjat, nem kell védőpénztől félni, mint ahogy városon belül divat....

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.02.23. 23:33:38

@Herr SturmLiberator: ne érts félre, nem azt az ótvar proli butikosvilágot sírom vissza. Én csak arra utaltam, hogy a bevásárlóközpontok belvárosba telepítésével a város szövetét, az élhető városi létforma kialakulásának/visszatérésének lehetőségét baszarintották el. Mert azért lássuk be, a közel azonos szerkezetű Bécsben elképzelhetetlen volna egy ilyen radikális és gyalázatos urbanisztikai beavatkozás sorozat végigvitele a Ringen belül. De azon túl is leginkább a városhatár környékén vannak az ilyen jellegű bevásárlóközpontok.

És ebben a folyamatban az sem hat meg, hogy bizonyos esetekben magyar a beruházó. Egyébként ez sem fedi teljesen a valóságot, hiszen Budapesten jelentős részben izraeli befektetők finanszírozták ezeket a plázákat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.24. 05:38:51

@Gasper: is-is. Részemről ez kissé amolyan jobb híján és "ti akartátok" dolog. Ugyebár a rendszerváltástól kezdve gyakorlatilag volt 10 (TÍZ) hosszú év az országban bárhol, hogy civilizálódjon az állapot kispiacok, boltok terén. Egy vödör festék, seprű, kis izlés nem nagy dolog, mégis zoknibolt szinten maradt végig az egész. A döntő többség nem élt a haladékkal, hanem balatoni lángosdíler szemlélettel elseftelgetett. Aztán jöttek a plázák és nédda, inkább oda tódult a jónép. Lett késő ébredés és nagy sírás és persze hirtelen fontos lett az az élhető létforma, amire maguk is szartak.

Ha meg megnézed, hogy nézett ki fővárosunkban pölö a mammut pláza környéke régen, kifejezetten előnyös a változás. Pláne, hogy a brutál albán színvonalú fény utcai piacot is szépen felújították egy füst alatt. És lám, nincs is a közelben emiatt ósan/tecsó, csak egy alagsori szupermarket a sznoboknak.

A bécsi példa nem okvetlenül állja meg a helyét, a Ring eleve nem igazán shopping utca, (ott erre ugyebár a Mariahilfer van, de az is leszálló ágban). A nagykörúti westend pláza meg a nyugati pályaudvar diszkrét máv bájjal elhanyagolt környékén inkább előrelépés volt.

Ami gáz, az a valaha óriási pesti kávézókultúra kihalása, bár ez is a fogyasztói szemlélet függvénye, plusz az autóforgalom. 1900 környékén biztos élvezet lehetett kiülni a Nagykörúton, a mostani permanens benzingőzös dugóban érthető módon kevésbé.

Az V. kerben is a sétálóutcák kiépítésével indult a rekonstrukció.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.24. 06:25:37

@Gasper:

Is-is. A Ring nem shoppingutca, ott ez a konkurencia nem adott. Másutt van a kutya elásva. A nagykörút bűzös, benzines-dugós, agyonparkolt. 1900 környékén ez még nem volt téma, de manapság a fene se akarna ott kiülni.

A boltoknak meg igenis meg kéne (kellett volna) tanulnia utólagos sírás helyett a tíz évnyi haladék időben színvonalas szolgáltatást nyújtani, mert belép a balatoni lángosdíler effekt: inkább mész a horvát tengerpartra, avagy a placcába.

Strukturálisan a plázáink nem sok vizet zavarnak, lepattant környékekre lettek rakva, a westend élével van a körútra, a mammut helyén tré használtautó piac volt és mellette felújítódott a balkáni lepusztult fény utcai piac is. Inkább javított a környezeten. A westend mögött is rendbe tették a lehel téri piacot, így a sznobok mennek az alagsori supermarketbe, a többiek piharcolnak egy kellemeset. Azaz: döntően a fogyasztón múlik.

Amire nincs kereslet, az tönkremegy és kivonul az országból.

bz249 2010.02.24. 10:58:11

@Herr SturmLiberator: egyebkent a Berliner Hauptbahnhof lenyegeben ugyanez egybeintegralva (en mondjuk 2007-ben lattam utoljara, de nem hiszem azota sokkal masabb lett) egy plaza, ahol a 2. es a 6. emeleten vasuti sinek vannak. Es egyre inkabb ebbe az iranyba mozdulnak a nyugati vasutallomasok: rengeteg ember vonul keresztul rajtuk, szoval kivalo helyen van a boltoknak.

@Gasper: leginkabb a luxus termekek es a kajaldak maradtak meg itt is (legalabbis, amelyik varosokat ismerem), a tobbi a nagy nemzetkozi vagy belfoldi markak szakaruhazaiba koncentralodott. Ja meg Galeria Kaufhof es Karstadt (ami mar majdnem plaza, de azert inkabb nagyaruhaz).

bz249 2010.02.24. 10:59:39

@bz249: ja meg egy, a piac azonban piac az el es virul. A karacsonyi vasar meg plane, es meg kell mondjam egeszen szinvonalas termekek vannak a kirakodovasarban.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.24. 20:55:08

Uraim, azt hiszem, elsődleges fontosságú lenne, hogy megfogalmazzuk: milyen életet szeretnénk a városban, térségben élni. Hogyan képzeljük el a mindennapokat és hétvégéket, milyen életmód az, amelyet kívánatosnak tartunk. Várost, országot fejleszteni ilyesfajta elképzelések nélkül aligha lehet. Valamikor a Horn-kormány idején jött elő az a világkép, hogy dolgozz a gyárban, vásárolj a hiperben, ülj le a TV elé. Az a helyzet, hogy amint az újdonság varázsa elmúlik, az emberek keresik a kitörést ebből. Ha egy politika elég bátor ahhoz, hogy az emberek indíttatásaihoz illő, vonzó elgondolást fogalmazzon meg, és ehhez elkezdi megteremteni a kereteket, akkor valóban elindulhat az építkezés. Annak a bizonyos Programnak, amely ma a legfőbb fenomén a politikában, valami ilyesmiről kellene szólnia, nem pedig százalékokról, táblázatba foglalt számokról.

Kérem szépen, a jó építesz, ha házat tervez valakinek, elsősorban az illető életmódjához, szokásaihoz, hosszú távú elképzeléseihez igyekszik igazítani a leendő épületet.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.02.25. 10:27:40

@Herr SturmLiberator: "Részemről ez kissé amolyan jobb híján és "ti akartátok" dolog."

Ebben egyetértünk. Úgy gondolom, hogy pontosan ezért kellet volna 1990 után egy tökös városvezetés, akik azzal indítanak, hogy például visszaállítják a Fővárosi Közmunkák Tanácsát, amely 1870-től a kommün időszakát leszámítva egészen a 40-es évek végéig működött, feladata sok más mellett éppen az volt, hogy szakmai hatóságként szabályozza és kordában tartsa a városépítészeti ügyeket.

"Közvetlen teendőin kivül felügyeletet gyakorolt a főváros területén minden építési és építésrendészeti ügyben úgy a városi hatóság, mint az egyes lakosok felett, egyben felebbviteli hatóságként működött." (wikipédia)

A bécsi Ringet nem bevásárló övezetként hoztam fel példának, hanem mint határvonalat, amelyen sem belül, sem annak közvetlen környezetében nincsenek plázák. Bécsben a történelmi városmag környezetében egyáltalán nincsenek plázák, szemben Budapesttel. A Westend urbanisztikailag még rendben is van, természetesen a Fény utcai piac egyértelműen egy jól sikerült dolog, de például a Mammut 1-2 nélkül is nagyszerűen boldogulna az egyszeri budai polgár.

@bz249: igen, a piac Lisszabontól Münchenen át egészen a Balkán legutolsó szegletéig kiválóan funkcionál, csak kompországban nem akar rendesen működni a rendszer.

@Elpet: off: és mint tudjuk, hogy amennyiben az épület megfagyott zene, akkor az építész maga a megfagyott muzsikus. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.25. 21:57:23

@Gasper:

:)

Félretéve a tréfát, a Horn-Kuncze féle szociálliberális* kormányzat mert álmodni és mert életmódot kitalálni az embereknek. Dolgozz a gyárban, vásárolj a hiperben, nézd a kereskedelmi tévét, gyakorlatilag meg is teremtették hozzá a feltételeket. Hát az új kormányzatnak is elég bátornak kéne lenni, hogy a nemzeti hagyományokhoz és karakterhez jobban illő megoldásokat próbáljon előmozdítani.

*Ezt a kifejezést ők találták ki, ne engem tessenek ütni érte.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.26. 00:07:49

@Gasper:

Oh, megariszpekt, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa nagy kedvenc témám.

A mámmut azonban nem zavar, az eleve csak az alulfrekventált margit körút butikjainak tett be, egyedül az átrium moziért kár. Sőt, mivel ez a pláza nem az olcsóbbik fajta, a környéken vidáman elvannak a kis vendéglátóipari egységek.

A legnagyobb gond a fővárosban- offba sodródva - inkább történelmi lakásállomány döbbenetes lepusztulása. Egyben óriási, eddig elvesztegetett lehetőség. Ha tanácsadói milliók helyett ezek "közbeszerzett" rekonstrukciójába feccolta volna a milliárdokat dömszkíj, még ki is fényezném a műfogsorát. Normál esetben ugyebár ilyen a korrápsön nyugaton, hogy a haver cége értelmes célra, egy pindurit drágábban, de minimul elfogadható minőségben végez munkát. A teljesen tiszta közélet előtt ezt kéne megcélozni, legyünk reálisak.

bz249 2010.02.26. 10:07:50

@Herr SturmLiberator: azert a kolni metroval a nemetek is befurodtek. Illetve a metroalagut maga, de ha jol sejtem a vegen lesz majd valami kovetkezmenyfele, mert nem resze a normalis uzemmenetnek, hogy a metroalagutat el kell arasztani a megmentese erdekeben.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.02.26. 19:14:21

@Elpet: "Hát az új kormányzatnak is elég bátornak kéne lenni, hogy a nemzeti hagyományokhoz és karakterhez jobban illő megoldásokat próbáljon előmozdítani."

Talán a jövőben bízhatunk az ilyesféle bátorságban is, hiszen akárhogyis nézzük, de 1998-2002 között mégha számos hibával is, de dolgoztak az ügyön, nem is eredménytelenül.

@Herr SturmLiberator: ó, a budapesti "történelmi lakásállomány" helyzetén én is bőven szoktam keseregni. Olyannyira, hogy most bele sem merek gondolni ebbe a jelenleg tökéletesen kilátástalan helyzetbe.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.02.26. 19:18:16

@bz249: ha jól rémlik, a kölni metró építése miatt dőlt össze nemrég a városi könyvtár, ahol megsemmisült Heinrich Böll teljes személyes hagyatéka, de sok más pótolhatatlan karoling, valamint középkori anyag is.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.28. 20:14:12

@Gasper:

"Olyannyira, hogy most bele sem merek gondolni ebbe a jelenleg tökéletesen kilátástalan helyzetbe. "

pedig mondom, ha dömszkíj lapátra kerül, akkor Tarlósnak ilyesmire kéne koncentrálnia, ehhez gyün (még) EU pénzecske is. Felőlem adhatja a helyi fidox beszállítóknak a meló, de legalább ne fénymásoló-felmérésre, emberjogi urbánus tanulmányokra és egyéb tyúxarra költség a zsetont.

"ha jól rémlik, a kölni metró építése miatt dőlt össze nemrég a városi könyvtár, ahol megsemmisült Heinrich Böll teljes személyes hagyatéka"

Hétszentségeltem is, Ansichten eines Clowns uralkodik...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.01. 21:50:24

Szerintem nem baj, hogy van pláza. Télen például kellemesebb ott sétálgatni, mint a belvárosi utcákon. Egyszer itt sétálunk és nézelődünk, ülünk be kávézóba, egyszer meg ott. Az sem baj, ha a Corában tudok tengeri bizbaszt meg francia sajtot venni.
A témáról beszélgetve a feleségem mondott egy fontosat. Az az ijesztő, amikor Átlag Roland összeszerelőüzemi összeszerelő a családjával a hiperben lóg egész szombat délután, a bevásárlókocsi tele csipsszel, üdítővel, meg olyan szarokkal, amik guargumiból, térfogatnövelőből és állományjavítóból, aromából meg színezékből vannak összeállítva és vagy hasonlítanak létező dologra vagy nem. No, az ő számukra lenne jó lehetőség a térségi termelők valós termékeivel történő találkozás, mert ez a művilág a nemzet egészségét és ép gondolkodását egyaránt aláássa.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.01. 22:06:30

Technikai szöveg. Beszorult az előző kommentem, egy újabb hozzászólásra elő kell jöjjön.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.02. 21:23:40

@Herr SturmLiberator: amikor Demszky két évtizede eszembe jut, mindig beugrik az a csúnya, huszonnégy évig fennálló horthyfaszista Magyarország, benne székesfővárosunk valós urbanisztikai fejlődésével. Ilyenkor elkezdem összevetni az akkori, meg a mostani időszak produktumait. Na de ez már tényleg off volt a mondandódra.

@Elpet: a pláza műfajával alapvetően nekem sincs gondom, főként ha létezik valós alternatívája is, vagy legalábbis helyén kezelik az emberek az ilyesféle műintézeteket. Életemben először Stockholmban voltam ilyen jellegű bevásárlóközpontban, még a nyolcvanas években. Ott azért az átlagsvéd nem valamiféle szakrális helyként tekint ezekre a helyekre.
süti beállítások módosítása