HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.09.15. 06:00 Elpet

Nyugatra nézve I.

Nyugaton a `90-es évek első felében jártam először. Nem kikapcsolódásképp múlattam ott az időmet, kiküldetésben jártam. Nem is csak úgy nézelődni mentem, jól meghatározott feladataim voltak. Az időm legnagyobb részét gyárakban töltöttem, esténként egy kis séta a városban, egy vacsora - ennyi volt a program. Azt sem mondhatnám, hogy Bécstől Dublinig és Oslótól Palermóig bebarangoltam volna Nyugat-Európát. Ám amit láttam, pontosan elegedő volt annak eldöntésére, hogy minden úgy van, ahogyan éreztük és gondoltuk.

Különösen fiatalabbak számára némi magyarázatot igényel, milyen várakozásokkal néztünk akkoriban egy nyugati kiküldetés elé. A Kádár-rendszerben nemigen utaztunk Nyugatra, ennek különféle anyagi és mellette olyan egyéb akadályai voltak, amiket ma már értetlenül szemlélünk. A hivatalos állásfoglalás világos volt: a nyugati társadalom megtestesítette mindazt, amitől a becsületes és öntudatos szocialista ember óvakodni volt köteles: a kizsákmányolást, különböző népek, leginkább a harmadik világ elnyomását, a haladó gondolatok béklyóba verését és az erkölcsi nihilizmust. A propaganda az évek során persze kifinomult, talán erőtlenné és nehezen észlelhetővé vált, ám az alapelv mégis ez volt. Mindemellett pedig szovjet megszállás alatt volt az ország, amely majdnem észrevehetetlen volt, ám mégis köztudottan meghatározta korlátainkat.

Az én akkori környezetemben - vidéki nagyváros - nyoma sem volt annak, hogy az emberek életmódjukban valamiféle szocialista ideált kövessenek. A minta egyértelműen a nyugati életstílus volt. A TV-ben, moziban játszott szocialista országokbeli filmeket - nem volt sok ilyen - pár kivételtől eltekintve senki nem nézte, mindenki a nyugati, főként amerikai filmekre volt kíváncsi.

Mi kamaszok, egyetemisták életmódunkban és gondolkodásunkban egyértelműen a nyugati fiatalok mintáit próbáltuk követni, a `80-as évek angol és német Új Hullámára, az angol és amerikai bandák rock-, punk- és metálzenéjére ájultunk. Öltözködésünkben, hajviseletünkben a videódiszkóban látott klipekből vettük az ötleteket, igazán divatos holmiknak a nehezen beszerezhető nyugati ruhák, cipők számítottak. A szocialista táboron belül talált minták követésére talán példa sem volt, elő sem fordult, hogy valaki például NDK csatos szandálban villantott volna egyet a Kárász-utcán vagy a NagyÁ előtt.

Szüleink korosztálya is igyekezett a nyugati minták szerint élni. Valami tulajdont szerezni - ez volt az egyik fő törekvés, és ez nem is volt túl egyszerű. Valahogy senki nem bízott annyira a gondoskodó proletárállamban, hogy tulajdonlásának körét a legszükségesebb személyes tárgyakra korlátozza. Építkeztek az emberek, hétvégi telket, autót vettek, és igyekeztek beszerezni a nyugati vagy annak gondolt életmód kellékeit. Kvarcóra, távirányítós színes TV, HIFI-torony, videómagnó, mélyhűtőláda - ezek voltak a célok, nem a szocialista brigádversenyben elérhető eredmények. És a videómagnón Rambo ment, nem pedig szovjet partizánfilmek.


Nehezen feldolgozható érzések voltak ezek. A rendszer utolsó egy-két évéig úgy tűnt, nem lesz gyökeres változás, az pedig, hogy valaha a nyugati szövetséghez tartozzunk, nevetséges  és elképzelhetetlen ötletnek tűnt. Valamiféle konvergenciában bíztunk, amely majd egyre jobban közelít bennünket az áhított életstílushoz, amelynek igazi mibenlétét talán soha nem tudtuk volna megfogalmazni. Miben lehet más? Nem igazán tudtuk, csak éreztük, hogy valami nagyon jó lehet, és úgy dobogott a szívünk rá gondolva, mint amikor még tapasztalatlanok voltunk a nőkkel, és a bátorságot gyűjtöttük, hogy egy lányt felkérjünk táncolni. 

Nagyjából ezek voltak az alapok. Voltak bennem várakozások, amikor életem első nyugati kiküldetésére elindultam.

Egy éjszakát Mosonmagyaróváron aludtunk, mielőtt autóval nekivágtunk a következő napi hosszú útnak. Ekkor már igen jó autókkal jártunk, a vállalati Volgákat  és 1500-ös Ladákat új és korszerű autókra cserélték, ami ekkor még közel nem volt általános az országban. Külön élmény volt hát az autózás önmagában is. Az M5-ös és az M0-ás kezdeményein menőztünk végig az M1-ig, ami már egy új életérzés előszele volt a Pest-megyei falvakon keresztül való végeérhetetlen vergődések és a budapesti torlódásokban való kínlódás tapasztalataival a hátunk mögött.

A mosonmagyaróvári, erősen a szocialista hagyományokat idéző szállóban reggel kismamacipős, szabvány pincéregyenruhás, mogorva pincérnő szolgálta fel a zalafelvágott-szerű tömlős sonkára ütött 3 tojást, langyos vizet teafilterrel, kockacukorral és 1/6 citrommal. Ennek elköltése után nem sokkal már a Bécs körüli autópályán kapkodtuk a fejünket, de kemény legények lévén nem tévedtünk el és megtaláltuk a helyes utat. 

Folytatása következik.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr21382511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.16. 11:49:57

sosem felejtem el azt az érzést, amikor 88ban a friedrichstraße megállóban felszálltam az s bahnra és a másik oldalon kiléptem. az aluljárói vitrinekben mutatott kínálat olyan árubőséget vetített, amitől szólni sem tudtam. sosem vágytam 100 mosogatószerre és/vagy 200 doboz öblítőre, de mégis... a többi meg, már történelem.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.16. 11:52:06

ja! első rosenberger találkozás megvan?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.16. 12:48:40

@vero:
Lehet, hogy szégyellnem kellene, de nincs. Megtudhatom, hogy miről van szó?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.16. 12:56:20

első találkozás az oszták autópályán a rosenberger fogadóval.
a kismamacipő, a zalafelvágottas 3 tojás és langyosteavíz határon túli hiperkontrasztja miatt a sírás környékezett.

betyár (törölt) 2009.09.16. 17:14:52

@vero:

Én is így éreztem. Úristen, itt az autópálya mellett különb a pihenő, mint Pesten egy I.o. étterem. És az ember, ha reducírt sikerült vennie, úgy érezte, hogy ez a királyság, Itthon ezzel ő lesz a legmenőbb:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.16. 19:30:08

@vero: Hát valahol erre keresem a választ most ebben a sorozatban. Hogy mi is az a többlet, amit tapasztaltunk, ahogy körülnéztünk odaát. Nemcsak a gazdagság, a fenébe is. Az inkább következmény talán.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.16. 19:42:08

@vero:
Ausztriában nem sok időt töltöttem, ez az élmény nekem egy hannoveri kis szállodában adatott meg. Erről is szól majd a második rész.
Nekem a hiperkontraszt a hazatéréskor volt nagyon durva. Az út mellett horhos, gazos bozótos, szétdobált szemét, fél mosógép, gumiabroncs, morzsáló hungarocell. Faszkivan, ez jutott az eszembe.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.16. 23:49:07

mikor az ember először szégyenli, hogy hová tartozik.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.17. 08:52:06

@vero:
A "szégyenli" talán nem a legjobb kifejezés. Inkább úgy mondanám: fájt, hogy nálunk így van. Pedig azt is láttam, hogy ott sem élnek jobb emberek. Azt is tapasztaltam, hogy részteljesítményekben gyakran jobbak tudunk lenni, mint a németek például. Az összkép mégis más.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.17. 10:13:03

@Elpet: például miben? biztos van, de nekem nem jut eszembe. vagy volt. ma már talán az sincs.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.17. 10:19:53

@Elpet: például miben? biztosan van (vagy csak volt, ma már tán az sem) de nekem nem ugrik be. tényleg kíváncsi vagyok.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.17. 10:20:27

bocs. az elsőt azt hittem megette a blogmotor.

bz249 2009.09.17. 10:52:18

@vero: pl. a magyaroknak általában nagyobb a munkabírása, mint a németeknek... igaz a hatékonyság egy másik kérdés

legalábbis eddig minden német munkaadóm (igaz azért az egyetem ott se nagy hajtás) megjegyezte, hogy rendkívül sokat dolgozom

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.17. 22:42:48

@vero:

Többször előfordult már, hogy jobb műszaki megoldásokat találtunk ki ( most a saját munkáimról beszélek ), mint a németek például. Ötletesebbek, kreatívabbak vagyunk, ami persze sokszor a szűkebb lehetőségek miatti kényszer eredménye. De ez nem von le semmit ennek értékéből. Szigetszerűen kiemelkedő csúcsteljesítényekre vagyunk képesek, csak ez általában nem áll össze olajozottan működő, konszolidált rendszerré.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.17. 22:47:03

@bz249:
Másképp dolgozunk mi. Jellemző nálunk a rövid ideig tartó intenzív erőfeszítés és az azt követő letargikus alapjárat. A németek másképp dolgoznak. Én ott senkiről nem láttam, hogy kapkodna vagy megfeszülne, csak éppen a munkaidő elejétől a végéig kényelmesen és nyugodtan, de egyenletesen, kihagyások nélkül dolgoznak. Ez bizonyos mértékig alkat kérdése, de módszer is, amit érdemes megtanulni.

bz249 2009.09.18. 14:31:52

@Elpet: ez lényegében ugyanaz, mint az előző komment csak más tartományon értelmezve :)
süti beállítások módosítása