HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.09.02. 20:00 Elpet

Miért Nyugat?

Hazánk két soron is, eléggé komoly elköteleződéssel a nyugati szövetségi rendszer része.

A magyarok ennek igenlésében viszont korántsem egységesek és határozottak. Nem tudom azt mondani, hogy az ország egy szívvel-lélekkel áll a nyugati kötelékek pártján.

Számomra mindig is teljesen magától értetődő volt a Nyugathoz tartozás igénye. Mint ahogy az is, hogy ezt a jobboldaliság integráns részének látom.  Sokan nem osztják ezt a véleményemet. Ennek a jelenségnek szeretnék a nyomába eredni. Ha mások is megosztják gondolataikat, talán tisztázhatunk néhány fontos kérdést.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr841355998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2009.09.04. 22:33:14

Nyugat alatt általában két dolgot szoktak érteni, amelyek egymással nem feltétlenül vannak jó viszonyban: a nyugati gazdaságot és a nyugati kereszténységet (katolikus + a nagy protestáns egyházak).

Gondolom mind a kettőt értetted "Nyugat" alatt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.05. 10:15:29

Nem érzek alapvető ellentmondást a kettő között, ahogy persze a jó viszony sem feltétlen. Szeretem viszont a kettő békés együttélését látni. Szó kell essék majd erről is.
A nyugati típusú gazdaság arról kell szóljon, hogy minél szélesebb tömegek számára alapot teremtsen az alapvető biztonsághoz és a nem nivellált, ám alapszinten is nyugalmas életvitelt biztosító jóléthez. Ezek nem a kereszténység alapvető értékei, ám azokkal békés szomszédságban tudnak élni.

"Mindenekelőtt arra kérlek tehát, tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért: a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy békés és csendes életet élhessünk, telve istenfélelemmel és tisztességgel. Ez jó és kedves a mi Üdvözítő Istenünk előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére." (1Tim 2, 1-4)

Az evilági jólét és biztonság nem a keresztény élet célja, ám barátságos környezet lehet számára. A nyugati civilizációt ennek eszközeként értelmezem.

Vannak életmódjelenségek a nyugati civilizációban, amelyeket nagyon károsnak látok, ám ezek nem tartoznak annak lényegéhez.

_andris 2009.09.05. 14:49:22

Számomra ez a nyugat-kelet kérdés nem látszik fontosnak, üres retorikai fordulatként, gondolati tartalom nélkül szokták használni a mindennapi vitákban.
Talán azért jön mégis elő mindég, mert periférián, nem a központban élünk, több erőközpont befolyásolja, befolyásolta ezt a területet. Választani én nem akarok nyugat és kelet között, értelmetlen is volna szerintem.

bz249 2009.09.07. 09:04:25

@Elpet: Azért a szabad akarat kérdését hiányolom itten a Nyugat, mint kultúra bemutatásánál. Tudtommal egyetlen más civilizáció sem vesződött sokat a döntési szabadság és a morális döntés kérdésével, míg a nyugati filozófia gyakorlatilag kétezer-ötszáz éve ekörül forog.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.07. 19:19:24

@_andris: Köszönöm az észrevételt. A következő bejegyzésben próbáltam választ adni rá.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.07. 19:28:05

@bz249:

Kérlek, légy türelemmel, jószerivel még bele se kezdtem :)
A szabad akarat és döntés kérdése. Hm. Az antik gondolkodásban ezt nem érzem annyira átütőnek, de javíts ki, ha tévednék. Sokkal inkább az a zsidó-keresztény gondolkodásban, olyannyira, hogy a keresztény világban jött létre az ateizmus, mint a döntési szabadság logikus következménye. Valóban, erre érdemes lesz kitérni, hiszen az individuum ápolása nélkül nincs tudomány és technológia sem, holott mindkettő a nyugati civilizáció elválaszthatatlan része.
süti beállítások módosítása