HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.09.30. 22:18 Elpet

Nyugatra nézve III.

Említettem, hogy Nyugat-Európában nem kéjutazáson jártam. Hamar megláttam dolgozni is őket.




 


A gyár műszaki színvonala nem taglózott le. Az itthoni gyárunk sem állt rosszul technikailag, a műszaki fejlesztésben dolgozóként könnyen össze tudtam hasonlítani. Azt is meg kell mondjam, hogy bizonyos műszaki megoldásokban mi, magyar mérnökök helyenként ötletesebbet és jobbat alkottunk, mint a németek. Azt sem mondhatnám, hogy csillogott-villogott minden, voltak kopott és láthatóan használt berendezések és eszközök. Alapjában véve rendezett és korrekt körülményeket láttunk, amelyek mentesek voltak a magyar gyárvezetőket időnként megszálló takarítási és fényesítési rohamok jeleitől. Praktikus és célszerű volt minden,  semmi túlzott pedantéria, semmi extra semmilyen vonalon.
Figyeltem, hogyan is dolgoznak. Ez sem vágott igazán mellbe, csak később gondolkodtam el mélyebben azon, hogy mit is láttam. Voltak persze előfeltevéseink. A hivatalos szocialista tan úgy szólt, hogy a tőkések a halálba dolgoztatják a munkásokat. És itthon még jóindulatúlag is az volt a vélemény, hogy ott, na aztán ott dolgoznak az emberek csak igazán, a munkanélküliség kellő presszióval van a munkaintenzitást illetőleg az emberekre. Mindezt itthoni analógiával, a nálunk szokásos sokat-dolgozó-ember mintával összekötve  azt vártam volna, hogy megfeszítetten dolgozó, hajszolt emberekkel találkozom. Nos, semmi ilyet nem láttam.
Láttam ott németeket, dolgoztam olasszal, igazán eltérő vérmérséklet. Mégis, volt valami közös bennük. A munkaidő kezdetével elkezdtek dolgozni, és nyugodtan, tempósan, kényelmesen végigdolgozták a napot. Szép lassan, és megállíthatatlanul darálták, ami előttük volt. Nyoma sem volt bennük a magyar munkatempóra jellemző, időnkénti fellángolásnak és az azt követő letargikus kimerülésnek és üresjáratnak. Folyamatosan  dolgozott a német és az olasz. Aztán, amikor eljött az idő, a német azt mondta, Feierabend, az olasz pedig, hogy basta. És nem csinálták tovább. És haladt minden, ahogyan kellett. Senkinek nem habzott a tajték a hátán, és mégis működött minden.
Nyugatról ez az első szó, ami eszembe jut: működik. Megbízhatóan, kiszámíthatóan, mindenre kiterjedően. Számíthatsz rá. Ha nem vagy gazdag, kevesebbre számíthatsz, de arra biztosan. Eszembe jut egy utazásom hazafelé.
Úgy alakult, hogy vonattal jötem haza. Át kellett szállnom Koblenzben, és a titkárnőnk gondosan leírt útmutatójából tájékozódva némi aggodalommal tekintettem az események elé. Úgy volt, hogy a vonatom Trierből Koblenzbe érkezik mondjuk 07:42-kor, és a Liszt Ferenc expressz 07:48-kor indul tovább, mondjuk. Néhány percem volt az átszállásra, és  MÁV-on nevelkedett gondolkodásommal komolyan tartottam attól, hogy ott rekedek a pályaudvaron. Nos, a vonatom a megadott időben érkezett percre pontosan, nem előbb, nem később, hanem akkor. Sietség nélkül sétáltam át a közvetlenül mellette levő vágányhoz, felszálltam és nyugodtan utaztam tovább. Nem volt a legkisebb izgalom sem, teljesen természetesnek tűnt minden. Abban a percben, amikor ideje volt, a vonat elindult. Nem előbb és nem később. Nem láttam, hogy a Deutsche Bahn alkalmazottai fejvesztve rohangáltak volna ezért az eredményért, és hogy irtózatos nyomás alatt álltak volna munkájuk közben. Természetesen és egyszerűen működött minden.

Működik. Ez az egyik kulcsszó, az a jellemző, ami miatt úgy gondolom hogy nekünk a Nyugat oldalán a helyünk. A déli-keleti határainknál kezdődő világban ez nem evidencia, a balkáni-keleti-bizánci világban ez nem követelmény. Ott az emberek tudomásul is veszik, hogy ha nem a VIP köreibe tartoznak, akkor a dolgok általában nem működnek, mivel a bizánci típusú állam működésén kívül eső dolgok lényegtelenek. Magyarország a két világ közé ékelődve különös helyzetben van. Megvan az igényünk, hogy működjön, de ami működik, az is csikorogva, és óriási erőfeszítésekkel, drága áron. Döntenünk kell, hogy hová akarunk tartozni.

A nyugati integráció híveit gyakran éri a vád, hogy viszonzatlan szerelemben teszik bolonddá magukat és az országot, mert a Nyugat semmit nem ad nekünk. Nos, semmit nem ad, ingyen pláne nem, ez talán igaz. Tegyük hozzá, a Kelet sem ad ingyen semmit, csak ott esetenként másképp kell fizetni. A Nyugat semmit nem ad nekünk ingyen, de leskelődni, tanulni, ötleteket gyűjteni lehet náluk. És ezt az egyet mindenképpen kijelenthetem, hogy nem zárkóznak el attól, ha tanulni akarunk tőlük.

Egy másik hazautazás élményeivel zárom ezt a sort, legközelebb megpróbálom a következtetéseket levonni. Ezt a hazautazást egy különleges szempontból vizsgálom most. A legelső utam alkalmával autóval jöttünk haza, a Győrig vezető autópályaszakasz talán nem volt még készen. A német autópályákon a WC egyszerűen kifogástalan volt. Diszkrét illatosítás, nemesacél piszoárok, hűvösen csordogáló víz, tisztaság, nyugalom. Ausztriában kifogástalan tisztaság, porcelán piszoárokkal, helyenként picit vízköves. Átjöttünk a határon, és sajnos Hegyeshalom után ismét meg kellett álljunk. A pihenőnél egy téglafallal körülvett, nyitott illemhely, bitumennel lekent huggyozófal, rozsdás, félcollos, apró furatokkal ellátott acélcsőből csöpögött a víz, a padló klórmésszel leszórva. Az álom végetért, itt a valóság.

A Nyugat nem ad nekünk semmit, ez igaz. De a WC-k tisztábbak.   

 (A képek csak illusztrációk, nem az utazásaim során készültek)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr861419469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2009.10.01. 07:21:15

"A Nyugat nem ad semmit" - azért ajánlanám az EU költségvetés átbogarászását, vö: mit adtak nekünk a rómaiak? A körösztény vallást nem tudom, hogy meg merjem-e említeni. Ha tovább folytatjuk a "kalandozásokat", lehet, hogy Karthago sorsára jutunk.

Téglagyári Megálló 2009.10.01. 07:28:20

No meg: talán a Nyugatnak kellene az autópálya és egyéb vécéket rendesen karbantartani? A Nyugat adott: példát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.01. 22:00:15

@Téglagyári Megálló:

A nyugati minta lényegéről a következő bejegyzésben megpróbálom összefoglalni mindazt, amire eddig rájöttem. Úgy gondolom, hogy nem szégyen, ha kijelentjük: törekszünk az életnek azon minőségére, amit Nyugaton lehet látni. És itt nem arra gondolok, hogy ki mekkora autóval jár meg hány centi a TV képátlója. Viszont, ha törekszünk rá, akkor tanulni is illik, elveket és módszereket egyaránt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.01. 22:08:02

@Téglagyári Megálló:

Mai nap azon gondolkoztam - volt oka -, hogy a munkaidő egy jelentős része nálunk Magyarországon azzal telik el, hogy próbálunk valamit helyrehozni, kiküszöbölni, áthidalni, elhárítani. Mert valaki nem jött el, amikorra mondta, nem csinálta meg időre, amit kellett volna, valami nem lett jó, hiányzik belőle, más, mint amit kértem, szóval folytonos erőfeszítés az élet olyan dolgokon, amikkel nem is kéne foglalkozzunk, majd beleszakadunk, ahogy próbáljuk a szart a lóba visszatenni. Hihetetlen energiáinkat emészti el mindez, és nem nagyon jutunk előre.

bz249 2009.10.02. 12:31:07

Akkor a DB visszafelé fejlődik, manapság nem ritka ám arra a Verspätet 5/10/15min. Bár a Würzburg-Köln távon hozott vissza 20 percet az ICE.

Egyébként kiváló poszt, nagyon szépen megragadja a Nyugat egyik lényeges vonását.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.02. 21:01:42

@bz249: Hát ez bizony jó tíz évvel ezelőtt volt. Nem lehet, hogy ők tanultak tőlünk? A kutyafáját. A MÁV-nál sajnos eleve megszoktam a késést, ezért volt döbbenetes tapasztalat ez. Bár lehet, hogy véletlenül jártam így. Hátha erre vetődik valaki, aki évtizedek óta közlekedik a DB-nal, és eloszlat minden homályt.

bz249 2009.10.03. 18:02:30

@Elpet: na DB-t megreformálták az utóbbi időben, és ennek eredményeként évi 2 milliárd euro pluszban van. Lehet, hogy ezt csak késések árán lehetett elérni. :)

Illetve hozzátartozik még a dologhoz, hogy járatsűrítések voltak és hát az infrastruktúrát kevesebb vonatra tervezték, szóval könnyebben bedugul. Másrészről egy csomó vonalat magáncégek vettek át, nem tudom ez okoz-e bonyodalmakat.

A (dél)németek tudtommal a svájci vasútra szoktak hivatkozni, hogy ott bezzeg rendben mennek a dolgok.

De hogy pozitívat is mondjak: egyre több vonaton van wi-fi kapcsolat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.03. 21:47:18

@bz249: Milyen érdekes. Németország tele autópályával, autóval, és járatsűrítések voltak a vasúton. Pedig jöhetnének Magyarországra tanulni válságkezelést. Ennek lényege, hogy mindent meg kell szüntetni, akkor nincs vele baj.
Nehezen tudok elképzelni kényelmesebb közlekedést, mint a vasút, bár Magyarországon az IC kocsikon kívül másutt nem nagyon lehet normális körülmények között utazni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.10.05. 12:05:45

"A Nyugat nem ad nekünk semmit, ez igaz. De a WC-k tisztábbak. "

és a munkamorál is más.
egy csettintéssel meglehetne változtatni a magyar (ill posztkommunista) munkamorált itten.

én most hallottam egy elképesztő történetet, amin ledöbbentem jópár napig. de igaz:

a vezetőt a gyárban azért nem léptettek elő, mert szóba áll a munkásokkal. a töbi vezér ezért nem elégedett vele. nem tartanák jó főnöknke.
mert szóba áll a munkásokkal.
2009. Magyarország

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.05. 20:39:07

@tesz-vesz:

Szerintem a munkamorálon változtatni nem is olyan egyszerű. Pontosabban a munka módszertanán nagyon nehéz, a következő részben tervezem, hogy írok erről.

A történetet simán el tudom hinni, nem jó ilyen helyen dolgozni. De még mindig jobb, mint hogy ne legyen munkája valakinek.

Nagy nemzetközi cégeknél divat az ilyesfajta kockafejű szemlélet. De kitalálhatják éppen azt is, hogy a vezetőnek le kell menni az üzembe, és naponta 10 dolgozóval kell barátságos szót váltani családról, időjárásról, kötelezően, napirendbe illesztve. Egyenruha, gyártósor, gondolatok egy irányba fésülve. Erős lélek kell hozzá, hogy a kapun kilépve el tudd felejteni a következő műszakig az egészet. De ha sikerül, akkor még lehet egy jó állásod is akár. Én nem vágyom ilyen helyre, és ez nem is az a nyugati szemlélet, amit én tisztelek. Ez egy ilyen nemzetközi őrület, részben talán amerikai, de inkább távol-keleti motívumokból összegyúrva. Más kérdés, hogy akkora szervezeteket valószínűleg nem is lehet másképp irányítani.

Téglagyári Megálló 2009.10.05. 21:57:57

@Elpet:

Friss tapasztalat, villanyszerelők jártak nálam:

- rossz helyre rakták fel a kapcsolószekrényt, nem tudom visszarakni a beépített szekrényt

- áttörtek a szomszédba a falvésésnél

- kitörtek két kerámiatéglát a cserépkályhámból

- most, este tízkor is itt nyomják a melót, mert holnap már máshol dolgoznak - viszont egyéb napokon elég sietősen leléptek délután négykor

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.06. 21:21:11

@Téglagyári Megálló:

Én ezt úgy fogalmazom, hogy Magyarországon az emberek nagy része nem tudja, mikor van kész egy munka és mitől lehet azt késznek mondani. A legritkább esetben kap az ember bárkitől, iparostól, beosztottól, munkatárstól olyat, amit nem kell száz oldalról megnézni, ellenőrizni, helyesbíteni, kijavíttatni. Pedig az életnek ez lenne az egyik nagy titka: olyat adni a másiknak, amit az rögtön használni tud. Lezárt munkát, egészet, hiba nélkül. Az energiáink nagy része ellenőrzésre megy el, ha nem ellenőrzünk, akkor pedig a hibák következményei a fejünkre dőlnek.

Ma chi è questo Joker? 2011.07.24. 15:41:35

Kedves Elpet!

Mit gondol erről:
mandiner.hu/cikk/20110723_orban_nem_kell_sajnalni_a_hanyatlo_nyugatot ?
Lehet még ezt magyarázni? (Kérdezem minden él nélkül, a legnagyobb tisztelettel.)

Üdv

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.07.26. 18:39:16

@Ma chi è questo Joker?:

Legyen már olyan jó, hogy nem akar bevonni a Miniszterelnök úr előadása vitatott hitelességű idézeteinek értelmezéséről szóló indulatos diskurzusba.
És legyen annyira alapos, hogy néhány terminológiai egybeesés miatt nem akarja szubjektív beszámolóimat egy országos vitában pozicionálni.
Vegye észre, hogy jelen írásaimban a "Nyugat" szóhasználat nagyjából - egészében Németországot takarja. Az általam leírtak aligha lennének Nagy-Britanniára, Írországra, Portugáliára, Olaszországra zökkenőmentesen alkalmazhatóak, ezek az írások leginkább Németországról szólnak. Itt legfőképp arról van szó, hogy a német kultúrával évszázadokon át párhuzamosan haladó magyar gondolkodást 40 éven át kényszerűen elszakították ettől a kitekintéstől, és ehhez a kapcsolathoz visszatérni magatartásban, gondolkodásban elsődleges érdekünk, mert a másik mintaként jelen lévő keleti-bizánci típusú gondolkodás számunkra nem ad használható válaszokat.
Eszmefuttatásomat kár lenne ennél nagyobb összefüggésekbe helyezni.

Ma chi è questo Joker? 2011.07.26. 21:38:54

@Elpet: Az előadást végignéztem, fenn van a fidesz.hu-n a Média címke alatt, csak célszerűbbnek láttam egy egészen korrekt összefoglalót belinkelni.

A videón látottak nem arról győztek meg, hogy a Orbán Viktor alatt az Ön által kívánatosnak tartott irányba fog tartani az ország. Inkább egy lidércnyomásos lázálom jutott róla eszembe.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.07.27. 18:59:45

@Ma chi è questo Joker?:

Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonatok olyannyira szerkesztettek, hogy nehéz belőlük a lényeget megragadni.
Amint látom a kialakult vitát, a diskurzus azért lehetetlen és értelmetlen, mert definiálatlan fogalmak körül zajlik. A Miniszterelnök bírálói azt teszik föl, hogy létezik egy abszolút világos körvonalakkal bíró "nyugatiság", aminek tagadása alapvető konszenzusos értékeket von kétségbe. Én azonban nem látom ennek a "nyugatiságnak" semmiféle határozott kontúrral bíró foglalatát, úgy látom, hogy mindenki a levegőbe mutogat. Itt a "Nyugat" fogalom értelmezéseinek egybemosása teszi átláthatatlanná a vitát. Mert gondolja csak meg: egy baloldali liberális a homoszexuális házasságot a nyugatiasság conditio sine qua non-jának tekinti, ha elég sok ilyen feltételt hord össze, egy konzervatív okvetlenül belecsúszik a nyugatiasság tagadásába.

Én nagyjából igyekeztem felvázolni, mit értek "Nyugat" alatt. Ha leírja, Orbán hol vonja kétségbe ezek érvényességét, bizonyára tudok véleményt mondani. A "nyugatiság" általában történő tagadása azonban nem értelmezhető egykönnyen. Retorikus elutasításának értékelése mindenképpen tartalmi elemektől függ, meg kell vizsgálni, mit ért ő "nyugatiság" alatt, mert ez a fogalom, mint említettem, nem tisztázott.
A nyugatiasság verbális megtámadása kétségkívül élesen provokatív lépés, a dolog megoldása alighanem itt keresendő. Orbán a Nagy Imre temetés óta folyamatosan provokálja ellenfeleit. Engem ez nem okvetlenül irritál, én az eredményeket várom, és igyekszem türelmes lenni.
süti beállítások módosítása