HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.12.14. 21:30 Elpet

Fotók a Rajna-vidékről

A fényképeket ezúttal saját magam készítettem.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr621598304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2009.12.15. 10:40:47

Mindig felbosszant, hogy létezik élhető világ :-)

bz249 2009.12.15. 17:55:14

Merre voltal? Igy az egyenmezeskalacs nemet kisvaros alapjan nem tudom megallapitani... :D

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.15. 19:33:42

@bz249:

Eltville am Rhein, Rüdesheim és Wiesbaden között.

Azon gondolkoztam, milyen lehet ilyen gerendavázas kis házikóban élni. Vajon belül milyen a komfortfokozat? Nem hiszem, hogy az udvarban van a WC. Sajnos belül nem jártam egy ilyen házban sem.

bz249 2009.12.15. 19:42:18

@Elpet: mivel jo esellyel 1945 utan epultek, ezert minimum az adott kor szinvonalat hozniuk kell...

Itt van mondjuk a münsteri foutca (ok ez nem gerendahazas, de errol tudtam, hogy hogy lehet rakeresni)

www.regional-themenguide.de/cms/media/archive/cityguide/import/gssmmstr/prinzipalmarkt3gross.10698500_01.jpg

Es ilyen volt 45-ben

www.muenster.de/stadt/kriegschronik/fotos/1945_01_Bild_01a_gross.jpg

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.15. 20:53:03

@bz249:

Vajon az ilyen kisvárosokat is lebombázták? Ilyen helyeken szerintem jó eséllyel lehetnek több száz éves épületek is.

Az ilyesmit hiányolom Magyarországról nagyon. Felénk a hitelből építkezés nagy lázában például simán lebontják az 50-60 éves épületeket, hogy könnyűszerkezetes dobozházat húzzanak a helyére. Valószínűleg nagyon gazdagok vagyunk, ezért épít nálunk minden generáció új lakóházakat.

Téglagyári Megálló 2009.12.17. 13:51:46

A második képen látható feliratot beírtam a gugliba, s mit dobott ki? Német jogászkodás felsőfokon:

bernd.sluka.de/Radfahren/absteigen.html

karaulu 2009.12.17. 19:02:04

@Elpet:
Új vagyok a blogon, érdekelnek a felhozott témák, élvezettel olvasom a hozzászólásokat is.

Göttingent szétbombázták a II. vh-ban. A Fachwerkhaus-okat az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre, vagy inkább építették fel újból. Senki nem mondaná meg a mai látvány alapján, hogy mekkora pusztítás történt. Nagy a kontraszt pl. Drezdához képest, aminek belvárosa a szocializmusban épült betonsivatag.

Városunk építészeti emlékeiben a szocializmus sem tudott akkora kárt tenni, mint a modern idők. Egymás után tűnnek el a jellegzetes debreceni cívis házak, átadva helyüket a jellegetlen, semmilyen stílust nem képviselő társasházaknak. Így múlnak el történelmi korok emlékei.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.17. 21:57:08

@Téglagyári Megálló:

Miknek utána nem néz, Téglagyári uram!

Tájékozatlan külföldi amúgy simán azt is hihetné, hogy a "Radfahrer absteigen" a folyóparti fasor neve. Később megkérdezheti: Sagen Sie mir, bitte, wo finde ich die Radfahrer-Absteigen Allee?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.17. 22:26:02

@karaulu:

Szeretettel üdvözlünk!

A múlt emlékei nagyon hiányoznak Magyarországon. Mély meggyőződésem, hogy a nemzeti tudat identitásproblémáinak egyik fő oka az a múltnélküliség, amit praktikusan a városképek is sugallnak. Azt sugallja mindez, hogy semmi nem maradandó, amit valaki létrehoz, az egy generáció múltán elenyészik, ne tervezzünk hosszú távra semmit, úgysem lesz tartós, amit megalkotunk. Tudom persze, hogy bőséges történelmi tapasztalat szolgál indítékul az efféle alapálláshoz, ám hinnünk kellene abban, hogy a rossz szériának is vége szakad egyszer. Ez a hit nagyon hiányzik nálunk.
Az építőiparban nagyon sok mindent újra kellene fogalmazni. Óriási pénzek mozognak benne, a produktum pedig elkeserítően silány. Gépészként az épületlakatos munkák hihetetlenül alacsony általános színvonalára hívnám fel a figyelmet, de a semmilyen építészeti stílust nem követő homlokzati kialakítások, az életmód-életforma pozitív formálása irányában passzív térképzések egyaránt utalnak az ambíciók hiányára megrendelői, tervezői és kivitelezői oldalról is.

Téglagyári Megálló 2009.12.18. 09:57:50

@Elpet:

Sekély némettudásommal is rájöttem, mit jelent a felirat, de néha rájön az emberre a gugli-kíváncsiság, főleg, ha unatkozik a munkahelyen :-)

Téglagyári Megálló 2009.12.18. 10:00:45

@Elpet:

Ma reggel egy rokonom elképett, amikor meglátta ezt a Nyugati és a Nyugati Posta között:

www.ingatlanbefektetes.hu/index.php?page=cikk_showone&cikkid=10

Ez illusztráció a hozzászólásodhoz

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.20. 22:13:49

@Téglagyári Megálló:

Nézze csak. Természetes dolog, hogy épülnek új épületek. Az is természetes dolog, hogy nem 150 évvel meg 800 évvel ezelőtti stílusban épülnek.

Ami azonban kérdés:

-Miért nincsenek különféle építészeti irányzatok a hazai középületek tervezésében? Modernnek nevezik azt az idestova legalább 50-60 éve uralkodó stílust, amely az épületeket acélból, betonból és üvegből készített, a legegyszerűbb geometriai formákat felhasználó homlokzatokkal határolja, belül pedig a folyosóról nyíló szobák rendszereként épít föl minden épületet, teljes nyúlketrec szisztem szerint. Röhej, modernnek hívják, és nem változik évtizedeken keresztül. Kinek kell ez?

-Miért tilos olyan épületeket építeni, amit egy magyar a magáénak tekinthet? Miért szükséges a magyarnak azt sulykolni, hogy a korszerűség és a világfolyamatok olyan módon nyilvánulhatnak csak meg, ami a magyar hagyományokkal, habitussal, érzésvilággal tökéletesen ellentétes?

Ideje lenne már otthon éreznünk magunkat az országban. Az a gyanúm ugyanakkor, hogy ez vidéken fog először megvalósulni.

Téglagyári Megálló 2009.12.21. 10:19:02

@Elpet:

Az a gyanúm, hogy a Műegyetemen még annyira sem történt váltás kilencvenben, mint az országban egyébként. És hát ott képzik az építészeket. Rendben, nem csak ott, de az a meghatározó.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.24. 03:44:56

Áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

magyarido.blog.hu/2009/12/24/dies_est_laetitiae

a magyarido.blog.hu szerzői

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.12.31. 09:11:37

@Elpet:
Néhány évvel ezelőtt Nürnbergbe érkezvén este elittek várost csodálni
Persze, hogy óvárost, mi mást.
Megvolt minden, szépen akkurátusan.
Holott egy nemrég bezárt fotókiállítás szerint, ahol az ilyen volt - ilyen lett szisztéma példáin mutatták be a várost, a területen romhalmaz volt.
Ha nincs kisérőm valószínüleg megilletődötten állok meg Dürer háza előtt...
No, lámcsak...
Pedig egy frászt.
Rommá lett, újraépítették, és nem raktak piros csíkot az aljára.

Más:
Gyerekkoromban Svájcban laktam egy ideig, mint háborús menekült.
Heimberg volt a település neve, hatalmas mező közepén volt a paplak és a templom.
Gyönyörű környék, szobám kilátással a thuni várra stb.
Mára egy város épült köréje, eltűntek a búzamezők, s ha valaki arra jár megcsodálhatja a fából épült echte svájci parasztházakat is az új városban.
Mintha évszázadok óta ott lettek volna.
Pedig én tudom, hogy ott búzamezők voltak és sárgállottak...

Valóban, ideje lenne már otthon éreznünk magunkat az országunkban.
És abban is igazad van, hogy mindez vidéken fog először megvalósulni.
Hát hol máshol????????????

Mert ott tudnak kialakulni lelkes lokálpatrióta csoportocskák akikhez lehet csatlakozni, mondván, ugyan tisztítsuk már meg annak a szegény várromnak a környékét, mégiscsak szégyen, hogy így pusztul.
Asztán ráeszmélnek, hogy kicsit az állagán is lehetne javítani és így tovább, már épül is és büszkék rá, ünnep szerveződik köré vigalommal.
Szép példa erre a Csókakő vára.

Pesti lakásunkkal szemben van a nyéki templom romja. Egy lelkes kis csoport néhány éve gondozásba vette, aztán elfogyott a szusz.
Kell, hogy a környezet is támogató legyen.
Itt a falumban elképedve láttam, hogy a lassan kiüresedő iskolában egy termet berendeztek hagyományörző holmikkal.
Gyönyörűen - és azóta vettek egy romos parasztházat tájháznak, ahova mindez a gyönyörűség majdan átköltözik.
Szóval - fel a fejjel, vannak jó kezdeményezések, alulról jövők, biztatóak.

Elnézést a sok locsogásért, boldog új évet!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.31. 13:40:41

@inszeminator:

Azon is elgondolkodtam már, nem egyszer, hogy nálunk minden generáció építkezik. Ha a lakosság csökken, akkor miért? Családok élete megy tönkre az építkezésben, aztán elválnak, és természetesen újra építkeznek. A magyar élet egyik gyilkosa, a panel-lakótelep pedig változatlanul ott pöffeszkedik minden városunkban, az aztán megmarad. Kormányzati hátszéllel nemzeti pénzből és a bentlakók eladósításával épp most fordítottak rájuk annyit, hogy 20 évig gazdasági nonszensz legyen a lebontásuk. Nálunk ezt sikerült konzerválni, nem az évszázados múlt, hanem a kádárvilág életterét.
No de legyen ezentúl másképp, és főként: higgyünk abban, hogy másképp lesz! Boldog új esztendőt kívánok én is, változást, és ha nemjobbikos létemre szabad ilyet mondanom: szebb jövőt mindannyiunknak!

bz249 2010.01.04. 16:46:11

@Elpet: az arviz utan ujjaepitett beregi falvakat latta mar? Ha esetleg meg nem, es arra jar erdemes tenni egy kis kiterot.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.06. 10:06:55

@bz249:

Látni nem láttam, de egy meglehetősen durva hangvételű közéleti vitára emlékszem az újjáépítés időszakából. A baloldal tiltakozott az újjáépítés ellen, ha jól emlékszem arra hivatkozva, hogy közpénzek átláthatatlan elköltése folyik. Szerintem persze inkább azért, mert egy nemhaladó kormány közpénzből nemhaladó életformát támogatott. Makovecz mérnök úr pedig egyszerűen azt a kijelentést tette, hogy az nem is ember, aki az ilyenfajta segítségnyújtást kifogásolja.

Ha egyre gondolunk. A házakat tényleg jó lenne látni.

bz249 2010.01.06. 16:27:20

@Elpet: egyre, nem tudom azota milyen allapotban vannak, harom-negy eve nagyon szepek voltak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.06. 21:48:01

@bz249:

Három-négy éve - azok a házak akkor már öt-hat éve álltak. Aki addig megőrizte szépen, az utána is megőrzi.
süti beállítások módosítása