HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.10.29. 22:30 Elpet

Polgárság után

Sokan és számtalanszor leírták már előttem, hogy a régi polgári világnak bealkonyult. John Lukacs legújabb könyvében (Isten velem) az amerikai polgári lét letűnéséről is ír, borongós belenyugvással rögzítve ennek tényét. Mindannyian érezzük, hogy más ez a világ, mint amikor a városokban álmos délutánokon a polgárok esernyővel kezükben hazaballagtak családjukhoz, otthon újság és meleg papucs várta őket, az évek pedig a lassú gyarapodás és megrázó események nélküli nyugalomban teltek, szerencsésebb országokban akár generációkon át. Némelyeknél sokáig még háborúk és forradalmak sem igen szakították meg az évek sorát, s mi, magyarok bizony joggal hiányoljuk múltunkból a fejlődés ilyenfajta vonalát.
Ez a világ elmúlt. Ami helyébe lépett, az sokszor ijesztő és zavarbaejtő, átláthatatlan és állandóan változó. Ki kell mondjam, globalizmusnak hívják. Illik rá haragudni, én nem teszem. Ugyanis a globalizmus ellenségei rosszul feltett kérdésekre adnak félrevezető válaszokat. Nem kérdés ugyanis, hogy miként tudjuk  globalizácót megállítani, ugyanis nem tudjuk, sem mi, sem mások. A kérdés inkább az, hogy ebben a zűrzavaros világforgatagban hogyan tudjuk a magunk érdekeit minél jobban érvényesíteni, és hogyan tudunk egy olyan, barátságos kis világot teremteni magunknak, amelyben boldogok lehetünk.
A globalizmusról szintén sok mindent leírtak már, nem szeretném ismételni. De van néhány szempont, amit érdemes még megemlíteni, hátha le tudunk vonni belőle életünkre nézve is hasznos következtetéseket.

A globális világban mintha nem lenne tulajdonos. Vagy láthatatlan lenne, egy titokzatos ember, aki nem mutatkozik soha, csak valahol, valahogy befolyásolja az életünket. A polgári világ úgy van vele, mint a kis magyar cégeknél látjuk. Begurul délelőtt az udvarra egy A4-es, és kiszáll belőle az, akié a cég. Ő dönt mindenben, az ő céljaival összhangban működik az üzlet, egy ember, vágyakkal, hibákkal, törekvésekkel. Célja leginkább az, hogy a vállalat jól működjön, ezért cselekedetei és döntései valamennyire kiszámíthatóak. Én dolgoztam Magyarországon olyan német cégnél, ahol időnként megjelent a Gróf úr, ám ez egyre kevésbé tipikus. Az igazi multi cégnél nincs ilyen. A cég tulajdonosa sokszor egy másik cég, egy befektetési alap, szövevényes, átláthatatlan struktúrák tárulnak fel, amelyekben itt-ott feltűnik egy-két természetes személy, akikről persze nem tudni, hogy saját érdekeikben járnak-e el, vagy másokéban. Menedzserek vannak, akikkel találkozunk, ők döntenek valamiféle sajátos világ szabályai szerint, amelyek sokszor embertelenek, ijesztőek és ostobák. A verkli mégis megy, és potyogtatja a pénzt magából mindenfelé. Öntörvényű világ, szigorú belső törvényekkel, melyeket nem mindig lehet az emberi törekvésekkel analógiába vonni. 

A globális világ gyors és nincsenek rögzített pontjai. Bármi ledőlhet, ami tegnap még állt. Nincsenek dinasztális vagyonok, generációkon át megalapozott tulajdonok. Vállalatbirodalmak cserélhetnek gazdát egyik évről a másikra. Az örökölt vagyon nem játszik már túl nagy szerepet, a vagyonok döntő része karriervagyon, amely könnyen elenyészik és szétszóródik a tulajdonos halálával, vagy még az előtt. A tulajdonosi pozícióknál befolyás tekintetében, de sokszor jövedelmileg is jelentősebbek a menedzseri pozíciók. Ezek megszerzése a legfőbb cél, amit egy nemzetközi gazdasági pályán elérhet valaki. A születési előjogok inkább a képzésben való részvételnél jelentenek előnyt, valamint a kapcsolati rendszerbe  bejutásnál, a vagyon már semmire nem garancia. Ahogyan egykor az arisztokrácia születési előjogai, úgy most a polgári rend vagyoni, műveltségi előjogai is megszűntek meghatározóak lenni. Ebben a világban mindenkinek teljesítenie kell még akkor is, ha ez a teljesítmény sokszor furcsa dolgokat jelent. Ám, aki nem áll helyt, bámulatosan rövid idő alatt kiesik a fősodorból, és még egyszer visszajutni nehéz.

Közbevetésként jegyzem meg, hogy a vérségi és vagyon-öröklési előnyök jelentőségének csökkenése a család intézményére és a házastársi hűség általános követelményére is csapást mért. Amíg a cím vagy a vagyon, mint örökség számított az életben való indulás legfőbb kellékének, a házasság és család  telekkönyvi kérdés is volt, mert az öröklés rendjét nem lehetett összezavarni. Ma a házasság és hűség csak esetleges, választható belső erkölcsi követelmény már, társadalmi jelentősége lecsökkent, és ez katasztrofális hatással van az emberi közösségek és egyének mentális állapotára.

Végül most megemlítem csak a globális rend legfőbb fenoménját, amelyről talán kevés szó esik: a tömegterméket. A tömegtermék a globalizmus legfontosabb jellemzője, természetének ismerete nélkül hiábavaló  a mai világ megértésére törekednünk. Szeretnék is ezen kissé elidőzni, de majd legközelebb.

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr461485284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.30. 12:43:29

"Nem kérdés ugyanis, hogy miként tudjuk globalizácót megállítani, ugyanis nem tudjuk, sem mi, sem mások. A kérdés inkább az, hogy ebben a zűrzavaros világforgatagban hogyan tudjuk a magunk érdekeit minél jobban érvényesíteni, és hogyan tudunk egy olyan, barátságos kis világot teremteni magunknak, amelyben boldogok lehetünk."

Márványba vésni!

bz249 2009.10.30. 13:26:24

@Herr SturmLiberator: marvanyba vesessel sem lehet megallitani a globalizaciot. ;)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.10.30. 20:56:55

@Herr SturmLiberator:

Hát, legalábbis honjaink fejébe kellene belevésni, no nem okvetlenül az én szavaimat, hanem nagyon mélyen azokat a gondolatokat, hogy a saját érdekeinkért nekünk tenni kell. És a környező világtól nem sértődötten elfordulni kell, és nem is elvtelenül mindenben a külföld kedvét keresni, ami a másik szélső pont, hanem a lehetőségeket meglátni, amiben csak lehet.
Végtelenül egyszerű dolgok ezek, így leírva teljesen banálisak. Mégis, nagyon nehezen megy nekünk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.02. 15:59:18

@Elpet: jaja, bloggerkedésem mentén a legunalmasabb, hogy ha efféle banális dolgokat fejtegetek, akkor kapásból félreértik és reflexből zséglobalistának, vagy ugarnácinak billogoznak.

@bz249: nem is köll, a globalizáció ott indult, amikor az egyik ösembertörzs csereberélt a másikkal, azóta meg alapvetően a technika határozza meg a mértékét. És elég döbbenetes, hogy egyesek - talán a 40 év szocreál miatt - nem fogják föl, hogy Magyarország nem egy távoli sziget, ahova néha kereskedőhajó jön. Geopolitikai helyeztünknél fogva ide jön-megy aki akar és ugyebár már távozni is tudunk, ha akarunk vagy van nyugaton hasznosítható végzettségünk. Főleg utóbbival piszokul nem számol az elit, ebből lesz a nagy baj...

Ui: Szent István is Rómából importált katolikus hitet, németektől feleséget, kapásból globális volt az országalapítás.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.02. 20:35:55

@Herr SturmLiberator:

Vannak elképzelések, különutas Magyarországról, a globalizmus tehertételeitől megszabadított, értékközpontú társadalomról, harmonikus életvitelről. Reggel felkelni, szakítani két friss zöldpaprikát a kertben a reggelihez, frissen fejt tejet inni, a kertet művelgetni egész nap saját felhasználásra, ebédre frissen vágott saját csirkét enni, utána a tornácon üldögélni, délután a gyümölcsfákat metszegetni, gyönyörű, idilli képet lehet festeni az emberközpontú kertesház-életről, melynek egyébként lelkes híve vagyok. A baj ott van csak, hogy másik oldalról mindenki úgy képzeli el ezt az életvitelt, mint egyébként most élünk, villamosított háztartással, a csapból folyik a víz, parketta és fagyálló járólap a padlón. Ha fázunk, feltekerjük a fűtést, zenét hallgatunk rádióból, CD-ről, interneten kommentelünk, a TV is csak annyiban lenne más, hogy rengeteg érdekes és értékes magyar műsort sugározna, ha betegek vagyunk, beülünk az autóba és bemegyünk a csúcsfelszereltségű városi kórházba. Csak hát ezek a dolgok nincsenek meg abból, hogy a kiskertemet művelgetem. Ahhoz, hogy ilyen szép és értékes életet tudjunk élni, előbb össze kell gürizni egy csomó pénzt a nemzetközi munkamegosztásban, némileg prózaibb körülmények közt. Erre biztatnám én honjaimat, hogy ezt a lépést ne akarjuk kihagyni, mert úgysem fog menni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.03. 09:40:17

@Elpet: a különutasoknak csak annyit szoktam mondani: Enver Hodzsa Albániája. Inkább termeljük ki a magunk Eduárd Benesét.

Téglagyári Megálló 2009.11.03. 17:41:54

@Elpet:

"hanem a lehetőségeket meglátni, amiben csak lehet"

No erre könnyen megkaphatja az "anyagias g**i" eposzi jelzőt, mint ahogy én is megkaptam már.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.03. 21:37:32

@Téglagyári Megálló: persze, csakis a NAGYBÖTŰS ESZME alapján lehet nyomulni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.03. 22:25:00

@Téglagyári Megálló:

Hasonlót én is kaptam már, némiképp kifinomultabb változatban. De hát muszáj anyagiasnak lenni, még a rovásírásos pólót is pénzért adják.

Téglagyári Megálló 2009.11.06. 13:46:36

@Elpet:

Nehéz dolog ez a K. und K., Katolicizmus & Kapitalizmus

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.06. 22:05:48

@Téglagyári Megálló: Nehéz, nehéz, de legalább nem lehetetlen. A Katolicizmus és Nácizmus, a Katolicizmus és Kommunizmus, na az lehetetlen.

Téglagyári Megálló 2009.11.07. 22:06:18

@Elpet:

Ez azért némi gondolkodásra ad okot:

Az esztelen gazdag, Lk 12,16

16 Példabeszédet is mondott nekik: "Egy gazdag embernek bőséges termést hozott a földje. 17 Így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet. 18 Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat. 19 Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van annyid, hogy sok évig elég! Pihenj, egyél, igyál, s élj jól! - 20 Ám az Isten így szól hozzá: Esztelen, még az éjjel visszakérik tőled lelkedet. Amit gyűjtöttél, kire marad? - 21 Így jár az, aki vagyont halmoz fel magának ahelyett, hogy az Istenben gazdagodnék."

A kapitalista a nagyobb csűrök építését tartja a jó ötletnek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.08. 20:45:59

@Téglagyári Megálló:

Nem éppen. A vállalkozói gondolkodás ezt mondja: eladom a gabonát, és a pénzből építek kocsigyártó üzemet. Utána eladom a kocsikat, és a nyereségből építek még nagyobb kocsigyártó üzemet, veszek bele esztergát, hogy a tengelyeket is én gyártsam, és így tovább.
Ez az, amit kapitalizmusnak hívnak, csak én ezt a szót nem szeretem, mert a marxi vulgáris általánosítást húzza rá általános emberi jelenségekre.
A nagyobb csűrökből is elfogy a gabona, így a gazdag ember elképzelése két módon csődölhet be: egyrészt a Jézus által mondott esetben, másrészt, ha később rossz a termés, az egyszeri szerencsének gyorsan végére érhet az ember.
Érdemes eltöprengeni azon, hogy mit mond a Úr annak az embernek, akit az ítélet épp a vállalkozás bővítésének fáradságos munkájában talál. Talán nem lesz közömbös szempont, hogy hány embernek, hány családnak adott megélhetést és biztonságot.

Téglagyári Megálló 2009.11.09. 11:21:36

@Elpet:

Én nem azt mondtam, hogy kizárja a vállalkozói magatartást, csak hogy elgondolkodtat. A lényeg, amit nem kell követnünk, az szerintem itt van:

"Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van annyid, hogy sok évig elég! Pihenj, egyél, igyál, s élj jól!"

No ez az amit itthon sok mindenki megcéloz, hibásan.

bz249 2009.11.09. 12:32:09

@Téglagyári Megálló: Aki nem vallalkozo tipus annak marpedig ezt kell megceloznia. Ha valakinek nincs otlete, hogy mit csinaljon a penzevel (akar befektetes* akar fogyasztas), akkor az a legjobb, ha meg se keresi. Azt hiszem eleg jo demonstraciojat kaptuk, hogy mi tortenik, ha tul sok penz van a vilagban. Elkezd mindenfele szir-szart finanszirozni.

*a befektetes alatt valami konkret vallalkozast, nem pedig valami ossze-vissza csomagolt penzugyi termeket, az felhalmozas az egy masik vilag

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.09. 19:27:42

@bz249:

Aki megtakarít, az is vállalkozik, csak másképp. Ha bankba teszi a pénzét, az jó esetben nem az államháztartási hiány finanszírozására megy, hanem mondjuk a bank beruházási hitelt nyújt belőle. Tehát a betétes is vállalkozik, csak másképp, másokra bízza a pénz működtetését.

De ha elköltöm a pénzemet az utolsó vasig, akkor is a gazdaságot finanszírozom, mert közvetlen árbevételt adok a gazdaság szereplőinek, akik az így befolyó pénzből fejlesztéseket finanszírozhatnak.

Egy módon lehet kikerülni ezt, ha a sublódfiókban tartom a megtakarítást. Aki igazán ellenzi a kapitalizmust, ezt kell csinálja. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.09. 20:13:57

@Téglagyári Megálló:

Hibásan, bizony. Magyarország egyik legnagyobb baja, hogy a pénzünkből a rendszerváltás óta termelőeszközbe nem forgattunk vissza szinte semmit. Tipikus kép a vadonatúj BMW-vel járó cégtulajdonos, a műhelyben meg 30 éves MVE eszterga, 40 éves Csepel marógép.

bz249 2009.11.09. 21:40:40

@Elpet: "Ha bankba teszi a pénzét, az jó esetben nem az államháztartási hiány finanszírozására megy, hanem mondjuk a bank beruházási hitelt nyújt belőle"

Na ja csak az értelmes beruházások sokkal kevesebben vannak, mint amennyi hitelt ki kellene helyeznie a bankoknak. Ezért egy bizonyos határon felül (mert tartalék az nem árt... nálam ez két évnyi jövedelmet jelent pl.) a pénzügyi megtakarítás már inkább káros, mint hasznos. Az életben az egyensúlyra kell törekedni (ahogyan a Kirchoff-féle csomóponti törvényt népszerűsítő dalmű is mondja: ami befolyik az rögtön kifolyik), persze ha valakiben van vállalkozói attitűd és tényleg értelmes tevékenységeket talál, akkor érdemes felhalmoznia, hogy növekedni tudjon, de más esetben...

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 09:47:43

@Elpet:

Ja, a rendszerváltást sokan úgy értelmezték, hogy mostantól nekünk a nyugati életszínvonal _jár_. És nem is a középosztályé.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 17:56:14

@bz249:

Szerintem a világnak a környezettechnika és a minőségi élelmiszertermelés terén óriási lehetőségei vannak a gazdasági növekedés számára utakat találni. Persze ha a pénz ingatlanspekulációra megy, mert az egyszerűbb ügy, akkor ez a lehetőség kiaknázatlanul marad.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 17:59:33

@Téglagyári Megálló:

Valahol itt kell keresni annak a folyamatos elégedetlenségnek okát, ami ´90 óta eddig minden választáson domináns késztetés volt. Most sem érzem, hogy igazi célokért mozdulnánk, megint csak valami ellen. Át kéne ennek már billenni.

bz249 2009.11.11. 00:07:02

@Elpet: nem csak ingatlanspekulációra ment el, hanem plazmatv-hitelre nyaraláshitelre és más egyébre. A globalizációval egy csomó más minden együtt járt. A XX. századot, legalábbis a fejlett világban már bizonyos mértékig a post-scarity (mi ennek a magyar neve, mert ez így olyan bénán néz ki) gazdaság jellemzi.

Legalábbis korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy nagy mennyiségű kávét borítsanak be a tengerbe (ugye ez még 1929!), mert nem kell senkinek. A termelés és a fogyasztás viszonya jelentősen megváltozott. Ez pedig a jó befektetések arányának csökkenésével jár.

Egyébként ez a folyamat is szerepet játszhatott a klasszikus polgárság alkonyában. Régen egy műhely biztos megélhetést jelentett, mert sokkal többen igényeltek patkót/kardot/porcelántányért/csizmát...stb mint amennyit az ipar meg tudott termelni. A mai viszonyok között ellenben kínálatbőség van, gyakran nem is sikerül elfogyasztani az összes megtermelt árut (élelmiszertől autóig).

Téglagyári Megálló 2009.11.11. 09:54:16

@Elpet:

Még nem mentünk elég mélyre az alázatban. És ez még akkor is igaz lehet, ha folyamatosan megaláznak. Az igazi alázat nem ez.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.11. 21:41:50

@Téglagyári Megálló:

Az alázat tulajdon helyünk felismerése csalás és önámítás nélkül. A legnagyobb bölcsesség foglalata, ezt a széles tömegektől talán ne várjuk el. Ám egy kicsivel reálisabb helyzetértékelés talán nem túlzott követelmény. Amikor egy 20 fős kóceráj tulajdonosa úgy gondolja, hogy olyan autóval kell járnia, mint a konszolidált, befutott német üzletembereknek, ott az önértékelés komoly zavaraival kell szembenézzünk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.11. 21:50:17

@bz249:

Ezért mondom én, hogy a globális világ legfőbb fenoménja a tömegtermék. Valamelyik nap majd írok róla bejegyzést, hallatlanul fontos dolog a tömegáru valódi természetének megértése.

bz249 2009.11.11. 22:24:51

@Elpet: helyes rég volt új bejegyzés. :)

Termelni kell a posztokat is. Attól növekszik a kattintásszám. :D

Téglagyári Megálló 2009.11.12. 09:57:52

@Elpet:

Nekem mindegy, hogy elvárom-e a széles tömegektől az alázatot, de nekik nem: aki felmagasztalja magát, az megaláztatik. Aztán meg panaszkodik a szomszédjára, a kommunistákra, a Fideszre meg az IMF-re.

Nézze, én egy nem túl fényes utcában lakom, egy nem túl nagy lakásban. Viszont az enyém, nem a banké. Autóm meg nincsen, nincs rá szükségem. Amikor leépítettek, nem kellett kétségbeesve rohangálnom a bankhoz, hogy most mi lesz. G**i tőkés vagyok, tudom. De lehet hogy csak valaki, aki tudja a helyét.

A körösztény egyházakban is van egy csomó ember, aki azt gondolja, hogy neki jár a budai lakás meg a középosztálybeli lét. Pedig nem. Az alázat fent említett törvénye mindenkire vonatkozik, én is gyakran beleütközöm.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.14. 05:56:01

nekem meg az mond sok mindent, hogy a polgárság után c. poszthoz, a globalizációval kapcsolatban értelmiségi fiatalemberek az interneten keresztül az újszövetségből idéznek és hivatkoznak rá dialógusukban.

és ha azzal vetem össze, hogy negyed századdal ezelőtt mi volt a modernitás fokmérője ...

Téglagyári Megálló 2009.11.15. 12:03:39

@vero:

mi volt a modernitás fokmérője?

No és: a modernitás az valami feltétlen jó dolog?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.15. 21:17:50

@vero:

Mifelénk ez a szokás, Téglagyári urammal bősz, megátalkodott pápisták vagyunk, és ez még arra is rávisz bennünket, hogy a dolgokat időnként az Evangélium fényénél megvizsgáljuk.
Történnek furcsa dolgok időnként. Abban a bizonyos negyed-, félszázaddal ezelőtti modernitásban az volt a döntő tévedés, hogy arra gondoltak, az istenhívő spiritualitás végérvényesen kihal, vagy legalábbis eltűnik a társadalom vezető és véleményformáló köreiből. Ma is sokan bizalmatlanul nézik az effajta szellemi háttérrel rendelkező embereket, mert attól félnek, hogy rendszeren kívüli szempontokat visznek a döntésekbe. Ami éppen igaz lehet, csak félni nem kell tőle, mert gyakran épp ezek a "rendszeren kívüli" szempontok adnak magyarázatot vagy megoldást a kérdésekre, ahogyan Jézus is mindig frappánsan megfelelt, bármivel kapcsolatosan is kérdezték.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.15. 21:22:17

@Téglagyári Megálló:

Én magamat modernnek tartom, mivel jelen világ körülményei, feltételei között és eszközei segítségével kívánom a helyes életformát kialakítani. A modernség nem a múlt tagadása, hanem múltra épülő jelenben való tájékozódás képessége.Ha helyesen értelmezzük.

Aki helytelenül értelmezi, az azt mondja, hogy az a helyes, ha mindent most találunk ki. Épp ebben van a tévedés: nem lehet mindent most kitalálni. Elég az aktuális kérdésekre választ adni.

Téglagyári Megálló 2009.11.16. 11:48:24

@Elpet:

Persze-persze, én is használok mobiltelefont meg internetet, csak igyekszem az előttem járók tapasztalataira építeni. Amúgy, ha még feszíthetem a húrt, az evangélium azt mondja:

---
Erre így folytatta: "Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő."
---

Ezt lehet az Ó- és Újszövetségre értelmezni (fordított sorrendben), de úgy általában is van értelme a régi és az új dolgokkal kapcsolatban.

Itt van pl. a számítógéptudomány. Ma már ebben is vannak "régi" dolgok, és amikor jön egy ifjú titán, hogy itt van az XYZ technológia, ami minden problémát orvosol, akkor a magamfajta számítógépes írástudó azért csak mosolyog és küld néhány linket hatvanas évek beli cikkekre. De ugyanígy amikor valaki váltig ragaszkodik egy megkövesedett dologhoz, megmutatom neki, hogy erre már van egy jobb, szebb megoldás.

Hogy akkor egy pápista az konzervatív-e? Jó kérdés.

bz249 2009.11.16. 14:25:26

@Téglagyári Megálló: a konzervativ cimke szerintem az etiop vagy ormeny ortodoxnak jar. Vagy az mar tulmutat a konzervativon?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.18. 11:24:19

@Téglagyári Megálló: sokmindent említhetnénk, de a jézusi tanokról való elméljedést nem tenném ebbe a sorba 84ben.
@Elpet: igen, igen. jó meglátás, frappáns magyarázat.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.18. 11:27:54

@Téglagyári Megálló: a modernitás? hm. ha a korszellemnek megfelelő és a haladás ígéretét hordozza, akkor annak mondják.
a kérdés csak az, hogy hova halad? az meg, ugye csak később derül ki. mint ahogy az is, hogy arra ment-e, amerre ígérték.
szal nem foglalnék állást.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.18. 21:31:33

@vero:

Bizonyos fajta fejlődés kétségkívül létezik, ráadásul nem könnyen mondanánk le róla. Én nem szívesen élnék fürdőszoba nélkül, udvari budival, télen minden reggel kurva hideg a lakás, a víz befagyott a mosdótálban, a kályha kihűlt, kihamuzni, begyújtani a sparheltbe, hogy kávét főzzek. Gyermekkoromban átéltem, van bizonyos szépsége és meghittsége ennek, de nem szeretnék hozzá visszatérni, mindennap ezt a küzdelmet végigcsinálni. Ezt a fejlődést határozottan helyeslem.
Viszont a haladó baloldal valamiféle öncélként értelmezett emberi emancipáció folyamatos menetelésének fogja fel a haladást, ami már határozottan beteg formákat öltött. Hát ebben az értelemben nem vagyunk haladók.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.28. 16:48:56

@Elpet: @Téglagyári Megálló: akkor ez elnagyolva azt jelenti, hogy a technikai innovációt elismered és elfogadod fejlődésnek. ill. ezt fogadod el. (gondolom nem kifejezetten ezt akartad hangsúlyozni.)
de ha mégis, akkor olyan módon szállnék vitába a tétellel, hogy távolba tekintve kérdezem: ez az út hová vezet? a fotelben ülő távkapcsolóval takarítási hozd ide az ebédemet parancsot adó ember felé?

a minap néztem a NG-on (?) az élet a világ peremén sorozat nepálról/tibetről szóló részét, amelyben az egyik buddhista szerzetes (egy hajdani francia biológus) arról beszél, hogy gyerekkorunktól kezdve mennyi időt fordítunk a testünk és szellemi kapacitásunk rendben tartására, fejlesztésére. az elmélyedésre a lélek gondozására viszont gyak. 1 percet sem, vagy ha mégis, azt nem tudatosan.
az ember a szellem és aondolat által lett azzá, ami. ezt az utat (részben) elhagytuk. égen elhagytuk.
fejlődés-e a technikai innováció és annak használata?

Téglagyári Megálló 2009.11.29. 08:50:21

@vero:

Csak arra utaltam, hogy nem utasítom vissza a változást: igen, ez a mobil telefon meg az internet kora. De ezeket sem használom korlátlanul és a valódi emberi kapcsolatok helyett. Az isteniekről nem is beszélve :-) Régebben jól esett gépzenére elaludni, ma már azt gondolom, hogy csendben jobb az, illetve ha nem tudok elaludni hamar, akkor jobb ha foglalkozok azokkal a lelki dolgokkal, amiről a buddhista szerzetes beszélt.

Téglagyári Megálló 2009.11.29. 08:51:52

@vero:

És még valami: a technikai fejlődést sokkal inkább változásnak nevezném, az semlegesebb. Jobb emberi kapcsolataink vannak a facebook által? Nem. Jó-e, hogy a távoli ismerőseinkről hallunk valamit általa? Igen.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.29. 09:07:31

@vero:

Hát ez egy komoly kérdés, nem véletlenül válaszolok rá ilyen soká. Riasztó kép a távirányítós ember, riasztó kép a mindenhová autóval menő ember, riasztó kép a szükségleteit 100%-ban bevásárlóközpontból biztosító ember, hadd ne kelljen magyaráznom, miért.
A fejlődést olyan dolgokban látom, hogy az embernek nem kell az alapvető létfenntartásért mindennapos, kimerítő küzdelmet folytatnia. Létezik értelmes élet is ezek közt a körülmények közt, mert a fennmaradó idő akár szellemi épülésre is fordítható, akár arra, hogy fenntartható létformákat teremtsünk magunknak. Ez nem kimondottan és okvetlenül az elit magatartása. A mi környékünkön is ismeretes az az életorma, amit én ipari parasztnak szoktam nevezni. Gyárban dolgozik, de háza, fődje van, fóliázik, vegyestüzelésű kazánja van, ahol mezőgazdasági melléktermékekkel is tüzel. De az értelmiségnek is létezik értelmes elfoglaltság. Sport, komfort nélküli kirándulások a természetben, vidéki ház egyszerű körülményekkel, művészetek művelése. Az innováció valamint az ezzel járó szabadidős és anyagi lehetőségek ezek alapját teremthetik meg. Ne tekintsük meghatározónak a lehetőségekhez illesztett legigénytelenebb életformákat, még akkor se, ha azok tömegesnek tűnnek.

bz249 2009.11.29. 09:50:11

@Elpet: Ha jól értem, akkor körülbelül ugye arra gondoltál, hogy a technológia felszabadította az átlagembert (mert a létfenntartás szintjén lévő emberek nem nagyon tudnak a művelődéssel vagy a lelki kiteljesedéssel vagy bármi egyébbel foglalkozni) viszont, mint minden esetben a szabadság felelősséggel is jár. A szabad ember ugyanis döntési helyzetben van, hogy miként kíván élni a szabadságával.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.29. 21:38:37

@bz249:

Igen, valami ilyesmire gondolok. Munka után elmehetek focizni, könyvtárba olvasgatni, beülhetek egy kávéházba és nézelődhetem, gondolatokat cserélhetek interneten, de éppen beájulhatok a tévé elé is egy szatyor sörrel meg két sültcsirkével. Viszont senki sem kényszerít, hogy az igénytelenebbik megoldást válasszam. A fogyasztói világ bírálata részben ezeknek a siralmas magatartásformáknak nagyfokú elterjedtségével érvel. Nos, nem kötelező így élni. Ez mindenkinek a saját sara, ezért nem kell a globális cégeket meg a világrendet kárhoztani.
Mint ahogy a kedvező lehetőségekért sem kell dicsérni őket és hálásnak lenni főként fölösleges. Itt mindenki a maga érdekét hajtja, jó lenne, ha végre mi is hajtanánk a magunkét.

Vannak, akik szerint ez a világrend nagy recsegés-ropogással össze fog dőlni. Ennek én kis valószínűségét látom, ám ha ez igaz, akkor egy okkal több, hogy amíg lehet, igyekezzünk magunknak hasznot húzni belőle.
süti beállítások módosítása