HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.11.16. 22:30 Elpet

Tömegtermék

A globális gazdaság legfontosabb jelensége a tömegtermék. A tömegtermék létéhez szükséges a világkereskedelem, a tőke szabad áramlása, mindaz, amit gondolkodó emberek közt legalábbis fenntartásokkal vagy akár súlyos ellenérzésekkel szokás illetni. Lássuk be, méltán, mert a globális szabadság e két jelensége óriási kontrasztokat teremt, gyors változásokat hoz létre, melyek nyomán gyakran ellenszenves folyamatok indulnak meg.  Sok helyi érdek rendelődik alá a kor által imádott új istenség szolgálatának, melynek neve: tömegtermék. Gonosz bálvány lenne, melynek embereket áldoznak szerte a világon? Vagy az emberiség egységének szimbóluma, a sok évszázados emberi munka gyümölcse, mely a jólét áldását adja egyre több embernek? 

A tömegterméknek két jellemzője van. 1 - sok készül belőle, 2 - olcsó. A két dolog összefügg, azért olcsó, mert sok készül belőle, és azért készül sok belőle, mert olcsó.

Vegyünk egy példát. Az autó - tömegtermék. Az autó - olcsó. Talán különösen hangzik, de az.  Nézzük konkrétan, számokkal. Elfogadható autót lehet venni nettó 10.000 € körüli összegért. Egy átlagos gyárban egy munkás rezsióradíját vegyük 12,5 € - nak, ez egy alsó szintű  becslés. Ennek kb 25-30%-a bérköltség, a többi üzemi általános költség és amortizáció. Alapanyagok nélkül számolva a nettó ár 800 munkaórát fedez, ez 100 napi munka. Ha autónként csak 1000 db alkatrészt számítok, az napi 10 db előállítását feltételezi, és ebben fényezett karosszéria lemezelemek, köszörült fogaskerekek, gumiabroncsok is benne vannak, nem csak az apró műanyag mütyürkék. Hihetetlen mennyiségű emberi tudás és magasan szervezett tevékenység koncentrálódik egy autó előállításában! Ára ehhez mérten rendkívül alacsony. Ezt az tudja igazán, aki próbált már autóipari beszállítással foglalkozni, eurócentekért megy a folyamatos küzdelem, mivel a piac kíméletlenül szorítja lefelé az árakat.

A nem túlságosan magas magyar bérek vonatkozásában hogy néz ki ez? Ha a legalacsonyabb, 250 € körüli havi nettó bért veszem alapul, egy autó 40 havi kereset, de egy havi keresetből már TV készüléket, mosógépet, 4 napi keresetből mikrohullámú sütőt, rádiótelefont lehet vásárolni. Nem csúcskategóriát persze, de valamilyet lehet. A tömegélelmiszer is megvásárolható, egy órai keresetből nagyjából egy liter tejre és fél kiló kenyérre  futja, 2 - 2,5 órai keresetből már 1 kg húsáru vásárolható. Megállapíthatjuk tehát , hogy a tömegtermék olcsó.

Azért olcsó, mert sok van belőle. Ennek oka egyszerű. Aki tanult üzemgazdaságtant, az tisztában van a modern ipari termék költségének degresszív viselkedésével: az általános költségek - pl. a fejlesztés, igazgatás, óriási tételek - nagyobb darabszám esetén egy termékre vetítve elenyészőek. De világítsuk csak meg ezt egy nagyon szemléletes példán. Egy fröccsöntőgépen dolgozó munkás műanyag alkatrészeket állít elő, műszakonként több száz darabot. A munka végeztével, amikor már lejárt a munkaideje, az alapanyag-tároló üres zsákokból, amit már elvittek volna a hulladéktárolóba, összeönt egy fél vödörnyi granulátumot, beönti a gépbe, és présel belőle még egy adagot. Ez egy bizonyos szempontból már szinte ingyen készült. No, valahogy így folyik a költségcsökkentés is. Feltételezi a munkaerő és minden erőforrás maximális kihasználását, ez aztán más szempontokból bizony sokszor negatív értékelést kap.

Ám ez az ára annak, hogy munka után vehetek gőzölős vasalót, mp3 lejátszót magamnak. Mert ahogy én nagy intenzitással kellett dolgozzam  a gyárban,úgy kellett dolgozniuk azoknak a munkásoknak is, akik ezeket készítették, és én ezért tudom megvenni.

Ha viszont elkészült mindenből a sok, el is kell adni. Akkor lesz olcsó, ha sokat adnak el belőle. Piac kell hát, de fizetőképes piac. A  piac akkor fizetőképes, ha a fogyasztók is valamiképp a globális rendszerben termelnek. A globális rendszer tehát nem elitista, nem kiváltságosok zártkörű klubja, hanem minél nagyobb területeket akar magában foglalni, hogy a tömegcikk, mint költségviselő minél nagyobb mennyisége hordozza az általános költségeket - nem utolsó sorban a menedzsment messze átlag fölötti jövedelmét. Minél több ember számára akarnak eladni tömegélelmiszert, tömeglakást, tömegruházatot, tömegelektronikát, tömegszórakoztatást. Az országok vezetői pedig örülnek, mert a nép alapszükségleteinek biztosítását a globális gazdaság megoldja helyettük. Ez persze a harmonikus modell, nem ilyen egyszerű ez mindenütt. De a megélhetési és a kulturális kényszer nyomása világszerte óriási.

A globalizációba bekapcsolódó országokban óriási életmód- és szokásbeli változások következnek be, melyek általában ellentmondásosak és a helyi hagyományokra nézve elsöprő erejűek. Meg lehet-e a nemzeti kultúrák hanyatlását állítani, létezik-e  ésszerű megoldás a globalizmus merev, bezárkózó elutasítása és a világfolyamatok által adott modellhez való teljes hasonulás közt?

 A képek egy Magyarországon is jelen lévő francia műanyagipari cég honlapjáról valók. A bejegyzésben szereplő megállapítások általánosságok, nem speciálisan erre a vállalatra vonatkoznak.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr291530230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2009.11.17. 09:16:51

Mennyit számít az, hogy milyen gyártmányú rádión hallgatom meg éjfélkor a himnuszt? Az, hogy kínai-e a kréta, amivel a tanár az iskolában a magyar történelmet tanítja?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.17. 21:11:05

@Téglagyári Megálló:

Én csavarnék egyet a dolgon. Nekünk az számítana leginkább, ha Kínában magyar gépeken gyártanák a krétát. Valamiféle hazafias szenvedély, nemzeti büszkeség rávihetne már bennünket arra, hogy ilyesféle dolgokra törekedjünk, egyáltalán megpróbáljuk a globalizmus lehetőségeit a saját javunkra fordítani.

bz249 2009.11.17. 21:17:37

@Elpet: ne náculjon Elpet mester, állandóan ez a németmajmolás... :D

Ők csinálják ugyanis ezt Kína-ügyileg (ja és pozitív a külker mérlegük Kínával szemben, bár a külker mérleg csak egy paraméter és nem is feltétlen jó, ha pozitív).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.17. 21:47:43

@bz249:

Én olyannyira náculok, hogy dolgozik általam tervezett gép Kínában, mivelhogy összepaktáltunk a németekkel. Nem lehetetlen dolog ez, sokan képesek lennének rá, csak le kéne győzni a gátlásokat.

bz249 2009.11.18. 09:31:21

Mas: a vorosre festett haju muanyagipari szakdolgozorol esetleg van reszletesebb informacioja?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.18. 21:20:18

@bz249:

Fájdalom, nem ismerem személyesen. Én magam inkább fémipari területen dolgozom, és az érintett szakmákban általában kisebb számú, emellett szikárabb életfelfogású hölgyek éreznek elhivatottságot életük kiteljesítésére, és ez a szikár felfogás a puritán, mondhatni nem súlyponti kérdésként kezelt külső megjelenésben is manifesztálódik.
Javaslom, hogy irányítsa magát a hőre lágyuló technopolimerek lágyuláspont fölötti reológiai tulajdonságainak kutatási területére, bizonyára szabad bejárása lesz bármely műanyagipari céghez, ahol nem túl bőséges, ám mégiscsak létező tapasztalataim szerint ugyancsak csinos hölgyekkel lehet találkozni.
Hol vagyunk ma már az antikapitalista művészek által sötét tónusokkal megfestett ipari világtól, ahol kürtszótól kürtszóig folytatják mindennapi robotjukat a megkeseredett munkások! Ilyet utoljára a szocialista nagyvállalatok gyáraiban láttam.

bz249 2009.11.19. 10:13:11

@Elpet: azert az antikapitalista muveszek vedelmeben a XIX. szazadi kapitalizmus nem volt egy leanyalom... egyebkent azt a fajta kapitalizmus eppen a tomegtermek/tomegtermeles megjelenese tette anakronisztikussa. Hiszen, ha tobbet tudunk termelni, mint amennyi az igeny, akkor tobbe nem a termeles, hanem a fogyasztas a gazdasag sulypontja. Ahhoz pedig fogyaszto kell, megpedig tobb, mint amennyi korabban volt.

(egyebkent rosszabb a helyzet a femtanrol a biologiaba szeretnenek egyes erok altalpaszirozni, de egyelore meg ellenallok a ketsegkivul meglevo esztetikai jellegu elonyok ellenere)

Téglagyári Megálló 2009.11.19. 19:50:04

@bz249:

Szóval maga a vörösökkel szimpatizál. Felírtam magát a kockás füzetembe.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.19. 22:39:45

@bz249:

Még a XX. századi sem volt kezdetektől az. A szocialista ipar pedig egészen rémes volt, látta volna a barna köpenyes, kismamacipős, fejkendős gyári asszonyokat az Április 4. Gépipari Műveknél. Én emlékszem még ezekre az időkre, meg látom azt is, hogy milyenek a modern vállalatok, ezért sem tudnak az antiglobalista romantikával egykönnyen levenni a lábamról. Bizony a fogyasztás azt is jelenti, hogy az emberek széles köre kibújt a mindennapi létfenntartás igájából, kezdenek magukkal is törődni, a saját jól-létükre is gondot fordítani, és ezt nem tudom negatívumként értékelni.

bz249 2009.11.20. 15:12:54

@Téglagyári Megálló: de szigoruan csak politikamentesen

@Elpet: azert a mostani magyar helyzet sem fenekig tejfel, de ketsegtelenul jo, hogy vannak mar otthon is minosegi termekek es kezd kitermelodni az a kor is, akinek a minosegi fogyasztasra van igenye. (bar hozzatennem, hogy Eszak-Rajna Vesztfaliaban joval kevesebb prostiualtnak oltozott fiatal lanyt latok, mint otthon... remelem azt is kinovi majd az orszag)

Téglagyári Megálló 2009.11.20. 16:36:08

@bz249:

"bar hozzatennem, hogy Eszak-Rajna Vesztfaliaban joval kevesebb prostiualtnak oltozott fiatal lanyt latok, mint otthon... remelem azt is kinovi majd az orszag"

Tartok tőle, hogy ebben nem lesz egyhamar eredmény...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.20. 21:57:39

Ne legyenek ilyen szigorúak a lányokkal, barátaim. Valamiféleképpen tetszeni akarnak, és hogy ez miként valósul meg, abban a férfiak elvárásai is jelentős szerepet játszanak.
A konszolidálódás megint csak a jóléttel jön. Ha a társasági élet színtere már nemcsak a diszkó meg a kocsma, akkor lehetőség nyílik az emberi kapcsolatok normalizálására. Sportprogram, tartalmas szabadidős tevékenységek ráébreszthetik a fiúkat arra, hogy a lányokkal nemcsak dugni lehet, ily módon a lányok sem csak a ringyó szerepet fogják játszani. De hát a normális időtöltésekhez is pénz kell.
süti beállítások módosítása