HTML

Nyárspolgár

Korábbi tevékenységem során többen megjegyezték, hogy nyársatnyelt vagyok. Egy barátom említette azt az elméleti megfontolást, hogy az egyenes gerinc is hasonlóképpen hat, mint a lenyelt nyárs. Kísérletet teszünk arra, hogy ezen megoldás felé közelítsük életünket - és ennek gondolati vetületét egy blogfelületen is megjelenítsük.

Friss topikok

  • Elpet: @Herr SturmLikudnik: Uram, ezek a viták ma nem valós dolgokról szólnak. Nem valós a kormány tevé... (2012.12.31. 16:59) Szakoktatás
  • Elpet: @Ma chi è questo Joker?: Az az igazság, hogy nem néztem végig az előadást és a sajtóbeli kivonat... (2011.07.27. 18:59) Nyugatra nézve III.
  • Téglagyári Megálló: @tölgy: Annak idején azt gondoltam, hogy csak a hazai helyzet súlyos, aztán találkoztam a phdcom... (2011.03.23. 12:51) Hogyan tegyük tönkre egyetemi karrierünket?
  • Elpet: @Grift: Nézze, egészen őszintén megmondom: elment a kedvem. Ezt a műfajt pedig rossz kedvvel nem... (2011.03.10. 06:56) Feltalálók és befektetők
  • bbjnick: 1. Istengyermek, kit irgalmad Közénk lehozott, Angyaloknak énekével N... (2010.12.25. 05:16) Gloria

Linkblog

2009.11.03. 22:30 Elpet

Hogyan iparosítsunk?

Tegyük most félre azt a vitát, hogy iparosítsunk-e, vagy gabona, táposcsirke- és léalma-exportból próbáljunk a világgazdaságban ütőképes pozíciót szerezni. Most azt nézzük meg, hogyan iparosítsunk, ha iparosítani akarunk.

Először is ki kell találni, mit szeretnénk csinálni. Jó, ha ismerjük egy kicsit a világgazdasági trendeket, a világpiaci vagy hazai igényeket. Mindig van a gazdaságnak olyan pontja, ahol éppen hiány van valamiből, ahová be lehet nyomulni egy termékkel. Ezeket a réseket meg lehet találni, aki a gazdaság valamely területén mocorog, annak előbb-utóbb a látókörébe kerül valami. Ki kell tehát választani a terméket, amivel foglalkozni akarunk, aztán pedig gyűjteni kell néhány embert, aki ugyanúgy szívesen foglalkozna ezzel, és valamiféle hozzáértése van a dologhoz.

Ezek után kell keresni egy társat, akinek pénze van. Azok az emberek, akiknek pénzük van, a pénzhez értenek, nem pedig a szakmákhoz. Ezek az emberek olyanokat keresnek, akik szakmákhoz értenek, hogy a pénzüket ne a Strohsackba varrják, hanem befektessék. A magyaroknak nincs pénzük, ezért külföldit kell keresni. Kinek-kinek kedve szerint. Osztrákot, németet, franciát, oroszt, zsidót, arabot, kínait, amerikait, japánt. El kell nekik értelmesen magyarázni, miért jó az, amit akarunk, és főleg: miért lesz nekik jó, ha velünk összefognak. Mert nekünk is jó kell legyen persze, de ez nekik evidencia. Jó, ha nekünk is az.

Közben gondolkodni kell az értékesítésről. Hiába készítem én a világ legjobb banándarálógépét, és hiába kell az rengeteg vásárlónak Dél-Amerikában, ha nem találkozunk egymással, soha nem lesz üzlet. Kezdetnek muszáj lesz egy nagy kereskedővállalattal paktálni, aki folyamatosan átveszi a terméket, gondoskodik az értékesítésről és raktározza, ha átmenetileg éppen csökken a kereslet. Felháborítóan alacsony áron fogja átvenni, majdnem elkeseredünk az első szerződéstől, de folyamatosan szállíthatunk neki. Aztán majd idővel építünk saját értékesítési hálózatot is, ahol már más a táncrend, de lehet, hogy a nyomott áron vásárló állandó felvevőt mindig megtartjuk.

Ha mindez megvan, indulhat a gyárépítés. Energetikailag hatékony, vadonatúj épületet húzunk zöld mezőre, olyan környezetvédelmi megoldásokkal, hogy 10 évig ne kelljen erre költeni.  Veszünk egy-két éves használt gépeket is, de általában törekszünk a legújabb technológia vásárlására. Szerzünk külföldi szakembert, aki már dolgozott a szakmában a legkorszerűbb gyártási eljárásokban. Rátermett művezetőkről gondoskodunk. Nagyon alapos végiggondolás és számítások után megállapítjuk a bérszintet, hogy kellő ösztönzést adjon, de ne emelje meg nagyon a költségeket. Az első perctől korszerű informatikai és ügyviteli rendszerrel dolgozunk, a minőségbiztosítási és környezeti irányítási rendszert a működésbe integráljuk.

Ha mindez kész, elkezdődik a tényleges munka, a mindennapi küzdelmekkel, fogcsikorgató erőfeszítésekkel a fennmaradásért, szóval mindaz, amit az életben tenni szokás. Izzasztó erőlködés a költségszint csökkentésére, folyamatos fejlesztés, piaci pozíciók meghódítása, bővítés, technológiai korszerűsítés. A pénzestárs folyamatosan szorít, mert amint látja, hogy jól megy az üzlet, ő is több pénzt akar. Egy napon talán majd eljön az ideje, amikor olyan helyzetbe hozzuk magunkat, hogy megvesszük a részét, de az is lehet, hogy nem. Mindenesetre magunknak és több száz embernek jövedelmet adunk, beszállítókat foglalkoztatunk, adót fizetünk az országnak, úgyhogy minden nehézség ellenére elértük azt, amiért belefogtunk az egészbe.

Ez kérem egy módszer, ezt valahogy így kell csinálni. Azt hiszem, a világon mindenütt így folyik ez. Mert nem folyhat másképp. Nemzeti ipar ma már nem jön létre úgy, hogy a kis műhelyek szép lassan megnőnek és nagyvállalatokká válnak. Technológia kell, tehát tőkéstárs kell. Értékesítés kell, tehát, legalább kezdetben kereskedőnek kell szállítani. Mindkét dologgal szemben óriási ellenérzéseink vannak.

Így kellene ezt csinálni. De nem csináljuk. Nem csinálom én sem, és alig csinál ilyet valaki. Nem mondhatjuk azt, hogy nem lehet, nem hallottam soha történeteket arról, hogy valaki megpróbálta, de elakadt vele itt meg ott. 

Ha pedig nem csináljuk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy olyan ipar lesz Magyarországon, amit a külföldi cégek telepítenek. És akkor viszik el innen, amikor akarják.

Meg kéne ezt gondolni, honjaim.

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr201497013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.03. 23:39:16

Yep. Kár, hogy a fenti szövegek helyett dájcstompult kövérbajszos önsorsrontás megy a "kampánykörutakon", majd a parlamenti büfében.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.04. 20:04:06

@Herr SturmLiberator: Eddig nem szóltak, hogy menjek kampányolni. Persze nem is érnék rá, kénytelenek lesznek nélkülem megoldani.

bz249 2009.11.04. 23:30:03

@Elpet: pedig állítólag nem rossz érzés egy országot vezetni, már ha hihetünk Ferencnek. Gondolom kisebb Tényezőnek se rossz lenni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.05. 06:27:32

@bz249: Nem tudom, milyen lehet Tényezőnek lenni, egyszer majd lehet, kipróbálom. Egy csendes kis irodában érdekes munkát végezni korrekt körülmények közt, most ezt csinálom. Nem cserélném el egy ország vezetésével. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.05. 21:36:50

@Elpet: hát látod ez a baj, sose azok csinálják, akiknek a szakértelme és habitusa valóban alkalmassá tenné őket rá. ELPET 4 president, mikor menjünk kopogtató cédulát gyűjteni?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.05. 22:13:22

@Herr SturmLiberator:

Á nem, president az nem lennék. Biztos ismered az örök második ember típusát. Aki bármely szervezetet ragyogóan elvezet - két hétig, míg a főnök szabadságon van. Ragyogóan elvezeti, mert kiváló döntéseket hoz pillanatok alatt, azonnal átlát mindent. De két hét után már nagyon kockázatos a kezében hagyni a vezetést, mert hiányzik belőle az a szenvedély, ami az igazi főnököt jellemzi, a törekvés mások szerteszét kalandozó akaratának megtörésére és a közös cél irányába fordítására. Na ezért nem leszek én főnök még egy vegyesboltban sem.
President tehát semmiképpen. Azonban: szürke eminenciás, akivel a kancellár időnként, feltűnést kerülve találkozik, hogy egy jó tea mellett megbeszélje vele az aktualitásokat, a világ eseményeinek folyását, a dolgok mikéntjét, na, ez igen. Ez nagyon menne.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.06. 09:42:05

@Elpet: ezzel is kiegyezek szakértő úr, de remélem nem BKV-s mértékű ellentételezésért :)

Téglagyári Megálló 2009.11.06. 13:51:04

@Elpet:

Én lennék president, abban az a jó, hogy nem kell embereket korbácsolni, a munkájukat behajtani, csak stratégiai iránymutatásokat kell adni. És lepöccinteni az elhamvadt szivarvéget.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.06. 22:13:03

@Herr SturmLiberator: Minek? Elég lenne nekem az az információ, amit Kancellár úrtól felcsippentek úgy mellesleg. Okos ember már ebből megcsinálja a maga szerencséjét. Csak a tehetségtelen komcsi hálózatembereket kell közvetlenül pénzzel tömni, akik még arra is képtelenek, hogy legális és tisztességes üzletekben szerezzenek pénzt abból a tudásból, amihez helyzetüknél fogva hozzáférnek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.06. 22:17:07

@Téglagyári Megálló: Gondolod? A Presidentnek saját emberei fölé kell kerekednie, és ennél nehezebb talán semmi nincs.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.07. 05:32:26

Tanulság: maradok Abszurdisztán császára.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.16. 10:24:57

Ahemm, lám így müxik a globális gazdaság:

index.hu/gazdasag/magyar/2009/11/16/kinabol_jonnek_a_debreceni_buszok/

Bezony, itt hőzöngés helyett kemény matekozás köll.
süti beállítások módosítása